Ивайло Калфин: Няма как България да има успех в Европа, ако няма цел

Вместо това виждаме една безумна конфронтация

Това заяви в ефира на радио К2 водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Той допълни, че не вижда нито една формулирана цел нито за развитието на държавата, нито за реформа в някой от важните сектори. „Вместо това виждаме една безумна конфронтация, виждаме очевиден натиск от страна на големите партии върху гражданите - да не гласуват, да се разочароват от изборите, да си кажат – нашият глас нищо няма да промени и да си стоят в къщи“.
Ивайло Калфин коментира практическата липса на предизборна кампания. „Лидерите на партиите се крият и не се появяват на дебати, лидерите на листите не се появяват на дебати, много от партиите нямат и не поемат предизборни ангажименти, много от водачите, начело с г-н Станишев, заявяват, че няма да станат евродепутати. С всичко се опитват да смачкат кампанията – да накарат хората да си стоят в къщи и да продължат статуквото. А статуквото е една държава, която върви без цел, в която проблемите се решават ден за ден и в която, включително с европейските средства, едни хора забогатяват изключително много, за сметка на масовото обедняване.
По въпроса за очертаващото се присъствие на евроскептици и националисти в следващия ЕП, Ивайло Калфин смята, че това няма да промени чувствително средата. По-важното е накъде отива Европа и какво България си поставя като цел – къде ние искаме да бъдем в Европа, обясни той. Калфин допълни, че се е надявал това да бъде предметът на дебати в европейската кампания у нас. „Изключително съм разочарован, че водещите сили отказаха да обсъждат тези теми. Г-н Станишев не се появи на нито един дебат. Това досега не се е случвало с председател на европейска партия – да не се появява никъде в кампания. Аз се радвам на честта да защитя идеите на европейските социалисти в дебати с други, но все пак си мисля, че темите трябваше да бъдат повече европейски“, коментира евродепутатът.
Европа няма да остане същата, каза Ивайло Калфин и прогнозира, че тя или ще се развие към много повече интеграция и тя ще бъде около еврото и еврозоната, където ние ако не участваме, просто ще изхвърчим от масата, където се вземат решенията, или ако не намери сили в себе си Европа, ще се върне към равнището на 80-те години, където има един по-голям общ пазар. И в тази промяна България трябва да намери мястото си, категоричен е Калфин.
Като „поредният цирк, който ни представиха управляващите“ определи Ивайло Калфин поредния вот на недоверие, внесен от ГЕРБ и липсата на кворум в Народното събрание днес.