Калфин: За пръв път виждам такава предизборна кампания

Дебатът по европейските политики беше изместен от темата Русия-Украйна

Предизборната кампания за евровота беше такава, каквато за първи път виждам. Това заяви в ефира на радио „Фокус” водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Според него основните претенденти за Брюксел се държат така, сякаш не искат да има кампания – без дебати, без програми и заявени ангажименти към избирателите, в много от тях водачите на листи открито и още в началото казаха, че няма да станат евродепутати.
„И това просто е нечестно към избирателите”, категоричен е евродепутатът. Той смята, че дебатът по европейските политики, който трябваше да се състои, е бил изместен от темата Русия – Украйна.

„Съображенията основните претенденти за места в ЕП да абдикират от кампанията са тактически”, смята Калфин. Според него те са се опитали да стимулират ниска избирателна активност и са заложили на твърдите си електорати. А резултатът от това ниско гласуване ще е запазване на политическото статукво, подчерта той.
Що се отнася до важността на евроизборите, Ивайло Калфин обясни, че в ЕС се вземат много от решенията, които са свързани с ежедневието на българите, като започнем от финансовия ресурс, който влиза ежегодно в България – през следващите години ще е около 4 млрд. лв. годишно, мине се през потребителските права, качество на храните, стандарти и се стигне до външнополитически и регионални теми, по които България има интерес.

Водачът на листата на АБВ отново подчерта, че огромният ресурс от ЕС не се използва за подобряване на живота на българите – парите не стигат до малкия и среден бизнес – основното важно и основният начин за стимулиране на икономиката и за създаване на нови работни места.

Европейският съюз се променя и е много важно България да определи мястото и интересите си в него, заяви евродепутатът. Той отново посочи липсата на обсъждане на този въпрос в рамките на кампанията от страна на големите политически сили.

По отношение на евроскептицизма и присъствието на националисти в състава на новия ЕП, Ивайло Калфин смята, че това няма да доведе до съществени промени. Той коментира, че появата на националисти и евроскептици е традиционно явление по време на криза. Калфин е категоричен, че нито една европейска държава не може да се справи по-добре сама, извън ЕС.