Калфин: Не е виновна Европа, че тя върви напред, а ние не искаме

България трябва да определи ясно националните си цели

Държавното управление като, че ли не иска да върви напред. Това заяви в сутрешния блок на TV7, "Добро утро, България" водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Той коментира липсата на присъствие на държавата ни във вземането на стратегически европейски решения и във формации. Калфин даде пример с Европейския банков съюз и отношението на страната ни към темата. „Банковият съюз е нещо, което е отворено за всички. България може да заяви – ние имаме интерес от участие в банковия съюз. Сега идват следващите теми – искаме ли да внасяме в общ европейски фонд за гарантиране на депозитите – според мен трябва, искаме ли да внасяме вноски в общ европейски фонд за преструктуриране на банките... Това е европейската интеграция – ти участваш и получаваш след това защита. Ние седим и гледаме отстрани”. Ивайло Калфин коментира, че през времето на последните две правителства държавата ни не е излязла с нито една европейска идея. „Ние чакаме нещо да се реши и се пазим настрани да не ни удари по главата нещо от европейските решения. Общо взето сме в защитна позиция”, обясни евродепутатът и допълни, че за този подход никой не е виновен на България.
Ивайло Калфин заяви, че социалните неравенства в България са огромни и това го поддържаме с една система, която си е дело на държавата ни. Европейският съюз върви напред, а България има всички възможности, ако иска, ако знае накъде отива и какво иска да направи. Що се отнася до Шенген – там не ни приемат заради неумелата работа на последните две правителства – това е причината, категоричен е Калфин.
Ивайло Калфин отново подчерта необходимостта България да определи ясно националните си цели. И допълни, че най-важното е държавата ни да изгради собствен потенциал, защото това е начинът да бъде важен фактор в ЕС, а не да върви след останалите.