Ивайло Калфин: За България няма алтернатива на ЕС

Но ЕП би трябвало да промени доста неща в работата си

За България няма алтернатива на ЕС и ако страната ни действително гледа националния си интерес, тя трябва да използва много по-ефективно инструментите, които Съюзът ни дава. Това заяви в сутрешния блок на БНТ водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин и коментира, че проблемът на държавата ни е липсата на национална цел. „А целта, която АБВ дефинира е развитие на икономика със съвсем различна структура, в която малкият и средният бизнес имат основен достъп до евросредства, където се стимулира откриването на работни места и преработвателната промишленост и в която се създават възможности за иновации и производство, които създават добавена стойност”, обясни той.

ЕП би трябвало да промени доста неща в работата си – да започне да работи много по-тясно с националните парламенти, много повече да поставя въпроси, които са свързани с ежедневието на хората така, че хората да видят един мощен инструмент, каза Ивайло Калфин, който е на мнение, че пропастта между българския и Европейския парламент е огромна. Той обясни, че АБВ има идеи за много по-добра връзка между представителите в ЕП и националните институции. „Би трябвало основното европейско законодателство да минава и през националния парламент, европейските депутати би трябвало да са много по-често тук, националните депутати би трябвало да участват в дискусии, свързани с ЕП”, каза евродепутатът.

Ивайло Калфин е категоричен, че България може да стане по-социална държава и за целта ние трябва да променим коренно метода, по който използвахме Европейския съюз през първите седем години на еврочленство. Той изрази надежда, че страната ни си взема урок, макар, че няма такива наблюдения. Калфин коментира, че това, което страната ни е постигнала с парите от Европа до този момент е, че е увеличила социалните неравенства. „През първите седем години на членство в ЕС България с евросредствата, които са един огромен инструмент – 17-18 милиарда са влезли в икономиката ни за тези години – ние увеличихме социалните неравенства. Тези пари отидоха при много малко хора, огромна част от населението обедня. Това не го правят много държави. Това си е български избор, тук не ни е виновен ЕС”, коментира евродепутатът. Това, което сега трябва да се случи, е да се промени цялото виждане за европейските средства и те да подпомагат малкия и среден бизнес - тези, които създават работни места”. Въпросът за увеличаването на доходите на българските граждани е много важен за АБВ, подчерта Ивайло Калфин и допълни, че ЕС дава лостове за това – субсидиране на икономика, която създава работни места. „Ние все повече вървим към един икономически модел, който се вижда в латиноамерикански и африкански страни, свързан основно с износ на суровини, с малко на брой изключително заможни участници и огромна бедност. Този модел не е европейски и не е добър за България”, категоричен е евродепутатът.