Росица Янакиева: Готови сме да приемем еврото

За да преборим безработицата и бедността, трябва да заложим на продукти с висока добавена стойност, заяви кандидатът за евродепутат от листата на АБВ

Само работеща икономика, базирана на производство на продукти с висока добавена стойност, може да пребори бедността и безработицата. Това заяви в ефира на ТВ7 кметът на Перник и кандидат от листата на АБВ за евродепутат Росица Янакиева.

"Безработицата и бедността са основен проблем за хората в България. Ако искаме да се справим с него, трябва да заложим на реиндустриализация, базирана на иновативни технологии, които дават продукт с висока добавена стойност", обясни тя.

Според Янакиева страната ни трябва да промени и подхода си към работата с евросредствата. Те трябва да бъдат разпределяни към дребния и среден бизнес и към повече селскостопански производители, към сектори, които не произвеждат суровини, а преработен продукт. Това ще осигури работни места и ще повиши бързо жизнения стандарт у нас, категоричен беше пернишкият градоначалник.

Тя подчерта, че предстоящият евровот е от огромно значение за страната ни. "От хората, които ще пратим в ЕП, на практика ще зависи дали България ще извоюва правото си да бъде държава, която участва активно при вземането на решения на стария континент, или ще остане в периферията на обединена Европа", посочи Янакиева.

По думите й през следващите пет години страната ни трябва да положи усилия да стане част от еврозоната, тъй като това ще й гарантира стабилност, равнопоставеност и ще е основна крачка към изравняване на жизнените стандарти между нас и Европа. "Страната ни е готова да приеме еврото, ние поддържаме добра фискална дисциплина и сме допълнително стабилни заради валутния борд", заяви в заключение Росица Янакиева, добавяйки, че процесът на присъединяване може да бъде подпомогнат от въвеждането на електронното правителство.