АБВ има ясни европейски акценти

Гледаме на Европа като на източник на пари, а не като на източник на възможности, но имаше време, когато не беше така

АБВ има ясни европейски акценти. Това заяви Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година и председател на Гражданска инициатива АБВ, в интервю за предаването „Добро утро, България” на ТВ7. „Ние сме „за” това Европа да продължава да се развива като Европа на гражданите, на нациите, да няма едно по-нататъшно консолидиране в посока към федералиция или нещо подобно. Ние искаме да се чуе нашият категоричен глас против Европа на две писти или на няколко етажа, защото ние сме си в мазето. Ние сме универсалният виновен за всичко, което става в Брюксел”, добави Георги Първанов.

„Аз предлагам, и не само аз, господин Калфин го каза многократно, българските евродепутати на другия ден след изборите преди да тръгнат по партийните семейства в Европа да седнат и да се разберат по няколко ключови приоритетни за България теми. Първо – образът на България – как с общи усилия се опитваме да преодолеем тези деформации, наслоени в последните години. Второ - как предотвратяваме нови опити да се орежат средствата за България, защото това ще бъде една голяма битка. Ние знаем, че ако стават съкращения в европейския бюджет, те ще са за сметка на страни като България. Трето – ние предлагаме да има един кръг въпроси, които засягат преди всичко България”, подчерта Георги Първанов.

„Чакаме Европа да ни реши проблемите. Гледаме на Европа като на източник на пари, а не като на източник на възможности, но имаше време, когато не беше така”, категоричен беше Георги Първанов.