Трябва да постигнем национален консенсус, заяви Росица Янакиева

Според нея борбата с демографската криза е един от основните приоритети за България

Ако не започнем да говорим за национален консенсус по важните за страната политики ще продължим да се въртим в омагьосания кръг,  в който страната ни е вече 25 години, заяви кметът на Перник и член на Инициативната група на АБВ Росица Янакиева.

 Според нея борбата с демографската криза е един от основните приоритети за България. По него  политическите опоненти трябва да постигнат спешен консенсус,  който да завърши с  дългосрочна стратегия за период от поне 50 години.

Във връзка с журналистически въпрос Росица Янакиева за пореден път коментира начина, по който управляващите в момента раздадоха средствата  по програмата за растеж и устойчиво развитие на регионите.  Според нея те са разпределени тенденциозно, по политическо пристрастие, без да бъдат взети предвид нуждите на отделните общини  в страната. Принцип, който по думите й се прилага от години от управляващите.

Тя категорично отхвърли варианта, при който вината за създалата се ситуация се стоварва изцяло върху правителството, като посочи, че в него работят специалисти и отговорни хора, които не биха взели подобно решение на своя глава. В тази връзка Янакиева призова политическите лидери да не забравят, че хората са равни и не бива да се делят на партиен принцип, както и че партиите трябва да изпълняват предизборните си ангажименти. Според нея е напълно нормално в политиката да се правят и отстъпки. Те обаче трябва да бъдат ясно аргументирани и на изцяло прозрачен принцип, тъй като в противен случай,  ще бъде изгубено доверието на избирателите.

По отношение на бъдещия евровот Янакиева посочи, че отдавна е определила политическата си позицията, а с това и за кого ще гласува. Тя изрази увереност, че по време на предстоящата кампания, ще  може да разчита на голяма част от хората,  които са били до нея и на предходните избори.