Р. Янакиева: Държавата трябва да помогне на общините

Според кандидата за евродепутат съществува опасност и за фонд ФЛАГ

Санкциите в размер на 180 милиона лева, които грозят общините, заради проблемни проекти по ОП „Околна среда”, са изключително рискови и застрашават общините от фалит“. За това алармира Росица Янакиева, кмет на град Перник и кандидат за евродепутат от листата на АБВ.

Тези санкции многократно надвишават едногодишния бюджет на общините и нарушават нормалното функциониране на фонд ФЛАГ, който също е застрашен от фалит. И така на практика общините няма от къде да черпят средства за мостово финансиране. Която и да било друга банка, трудно би дала кредит, предвид рисковите фактори, в които са поставени санкционираните общини, обясни Янакиева.

Освен заплахата за следващия програмен период на програма „Околна среда”, в много тежка ситуация са поставени и санкционираните общини, които реално по този начин са застрашени от фалит. Това става ясно от информацията на пресцентъра на коалицията „Алтернатива за българското възраждане“ (АБВ).

Вярното решение е поемането на всички тези корекции от държавния бюджет и съответно трябва да бъдат направени изводи от управляващите органи, коя община какъв потенциал притежава, за да реализира един или друг проект, предлага Янакиева. В повечето случаи потенциалът на общините, както финансов, така и административен е силно надценен и това води до кризисни ситуации, обясни тя.