Българите ще плащаме хиляди евро на ден заради БСП и ДПС

Меглена Кунева: Процедура "EU Pilot" е предверието на санкцията

Няма смисъл да избягваме точните думи - това не е добра новина за България. Процедурата е предверието на санкцията, т.е. България е заплашена от санкция, заради липсата на воля от страна на управляващите от БСП и ДПС за решаване на проблемите в енергетиката. Българите ще плащаме хиляди евро на ден глоба. Това каза водачът на евролистата на Реформаторския блок и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева във Варна по повод информацията, че ЕК започва процедура "EU Pilot" спрямо България за "Южен поток" и ЕРП-тата.

От 2008 г. ЕК реши да въведе допълнителна процедура, с която да се избегнат тежестите за съответната страна и която предвижда време за реакция на страната, преди да се изпрати официалното предупредително писмо за корекция. Това е знак за санкция, без съмнение, обясни Кунева, като изрази недоверие, че това правителство е в състояние да направи реални стcпки за изчистване на зависимостите в енергетиката.

Според нея, българският енергиен регулатор не направи години наред нищо относно ЕРП-тата, за да избегне санкцията и да спаси гражданите от монополния капан. Не прави нищо и по "Южен поток", въпреки ясното намерение на БСП да заобиколи европейските правила и закони - нещо, което не бива да се допуска нито в ЕС, нито в България, заяви Кунева.

По думите й, ЕК пази гражданите и законите на Съюза, а ако се спазваха европейските правила, България нямаше да понася пореден удар по репутацията си. Българският регулатор да си беше свършил работата навреме, вместо да се правят предизборни акции с висока цена за България. И по "Южен поток", и за ЕРП-тата можеше да нямаме проблеми, ако регулаторът си вършеше работата, каза Кунева и подчерта, че процедурата ще коства на българите високи глоби на ден.