Кунева: В политиката не трябват мускули, а просветеност и екип

Архив София

02-06-2012, 16:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Тя заяви, че страната ни е силно зависима при вноса на енергия и това е констатирано от Брюксел.

В политиката не трябват мускули, а просветеност и екип. Това заяви в Хасково председателят на Сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева, съобщиха от пресцентъра на Сдружението.

"Никой не се притесняваше за моята сила, когато бях главен преговарящ за членството на България в Европейския съюз, което беше успешно и което осигури милиардите за днешното строителство на магистрали." Така Кунева отговори на въпрос на жител на Хасково: "Ще издържи ли на бабаитите от ляво и от дясно?".

"И Борисов, и Станишев да се готвят - когато Меглена Кунева захапе нещо, не пуска", коментира и съучредителят на Сдружението "България на гражданите" Даниел Вълчев на срещата с жители на Хасково.

Точно в 12:00 часа участниците в срещата почетоха, ставайки на крака, паметта на Ботев и геройски загиналите за свободата на България. След това Меглена Кунева препоръча на всички присъстващи, когато се приберат по домовете си, да прочетат някое от произведенията на Христо Ботев.

"До дни на интернет-страницата на "България на гражданите" ще бъде публикуван нашият прочит на Доклада на ЕК за икономиката, с възможност за коментари", съобщи по-късно пред журналисти Кунева.

Тя обясни, че вече е прилагала тази практика в преговорите за присъединяване към ЕС. Цитирайки констатациите в Доклада, Меглена Кунева подчерта увеличаващата се безработица, която би могла да се пребори само с активна политика на пазара на труда и повишаване на възможностите за заетост.

Председателят на "България на гражданите" подчерта, че страната ни е силно зависима при вноса на енергия и това е констатирано от Брюксел.

"Трудът, образованието и енергетиката са определени като сектори "без амбиция", подчерта Кунева. По думите й, управляващите са прекратили отчетността и оценката за работата на администрацията, а реформата в здравеопазването е претърпяла провал. "Ще постигнем ръст от половин процент, което значи, че много бавно се възстановяваме и много изоставаме от европейските икономики, като същевременно имаме и намалени инвестиции - това са фактите от Доклада", отбеляза още Меглена Кунева. Тя припомни, че "наказателната процедура" заради прекомерен бюджетен дефицит е била отворена в мандата на това правителство и нейното отпадане не следва да се счита за сериозен успех.

Утре Меглена Кунева и представители на "България на гражданите" ще обявят предложения за промени в изборното законодателство, които биха спомогнали за провеждането на честни избори.