Кунева: Няма да си губя времето да отговарям на некомпетентните въпроси на Илияна Йотова

БСП и г-жа Йотова поеха лоша посока с твърденията, че парите от ЕС са малко, смята евродепутатът

"БСП и г-жа Йотова поеха лоша посока с твърденията, че били малко парите от ЕС за България", заяви на пресконференция в Шумен водачът на листата на Реформаторския блок Меглена Кунева.

"БСП е в управлението на държавата откакто сме влезли в ЕС - тогава защо не са усвоени средствата?", запита тя, като подчерта, че при максимален таван от 4% за страна членка средствата, договорени за България, са в размер на 3,98 на сто от цялото финансиране.

"Подчертавам, България е втора по размер на процент средства, които получава от ЕС, а аз няма да си губя времето да отговарям на некомпетентните въпроси на г-жа Йотова", каза категорично Меглена Кунева. Тя предупреди колежката си в европарламента Илияна Йотова и лидера на партията, която я е издигнала, Сергей Станишев, че "който сее клевети, жъне пожари".

По думите на Кунева държава не се гради само със смяна на дограми в училищата, когато има средства за образование в размер на 800 млн. лева по поне четири програми за финансиране.

Евродепутатът разкритикува управляващите за липсата на мерки против корупцията; за това, че администрацията не се развива и не се случва разграничаването й от политическите ръководства, както е в цяла Европа.

Според нея препоръката на Европейския парламент към Европейската комисия да спре средствата за България означава 10 пъти повече и по-дълбоки проверки тепърва, включително по текущите проекти.

"Европа ни каза всъщност: няма да захранваме вашата мафия. Няма да даваме тези пари на лошите. Тези европейски пари са за гражданите, за предприемчивите и добрите", каза още тя, като припомни, че договорените средства от екипа й са над 13 млрд. лева, над половината от които остават неусвоени заради лошо управление.

Меглена Кунева коментира, че освен политически Европейски съюз, има и Шенген, еврозона, енергиен и банков съюз в рамките на ЕС, към които България трябва да се стреми. Енергийният съюз означава, че Европа може да преговаря цени на едро за всички страни. Това ще донесе 30% по-ниска цена на газа за потребителите, обясни Кунева. В момента Германия има по-ниска цена на газа от България и аз не обвинявам хората, които са договаряли, а предлагам България да влезе като основател на Енергийния съюз, защото това е в национален интерес, каза тя. Кунева обясни, че газовите връзки на България с Гърция и Румъния – т. нар. интерконекторни връзки, са с огромна важност за енергийната независимост на страната от Русия и ЕС ще поеме 75% от цената на изграждането им.