Вестниците в Събота, 3 май

Митничар помагал на Килърите 3


24 часа
Бандата на Килърите 3 е имала свои вътрешни хора в полицията и митниците. Благодарение на връзките си там босовете държали членовете изкъсо, разказват свидетели по делото, което вече е в спецсъда. Смята се, че Килърите 3 са били безмилостни и при най-малко съмнение. На техен език наричали убийството "скриване".


Парламентът с иконка за телефони и таблети
24 часа
Специално приложение за бърз и лесен достъп до информация за Народното събрание от телефони и таблети си направи парламентът. То ще е съвместимо с оперативните системи на "Епъл" и "Андроид" и ще се сваля безплатно от магазинните им приложения.
Това е поредната стъпка от процеса на електронизация на Народното събрание, обясни шефът му Михаил Миков пред "24 часа". Целта ни е да направим достъпа до информацията за парламента по-лесен и по-атрактивен за младите хора, допълни той.


Фалстарт на секссезона в Слънчев бряг
Труд
Фалстарт на новия секссезон край морето претърпяха най-нетърпеливите жрици на любовта в Слънчев бряг, показа проверка на "Труд".
Щом научиха, че в курорта са пристигнали първите туристи, компаньонки от вътрешността на страната веднага заеха позиции в комплекса. През април и май обаче на почивка у нас обаче идват предимно по-възрастни хора, които не се вълнуват особено от женските ласки. В конкретния случай - първата организирана група е от 700 австрийски пенсионери, повечето от които са пристигнали семейно. Затова и жриците не получили радушен прием от туристите.


Тъмничар обслужил убиеца и гватемалеца
Труд
Тъмничар е помогнал при бягството на Николай Кръстев-Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез от Софийския затвор. Първоначалните данни от разследването са, че двамата не са излезли през шахта или прокопан тунел, а са напуснали сградата на затвора през заден вход.


Търпим съпруга 14 години
Стандарт
Брачните клетви на българите траят 14 години и половина. След това съпрузите обикновено се разделят, показва статистиката. Любовта си отива най-често заради несходство в характерите. Това е причината да се разделят 26 на сто от двойките. А близо едно от десет семейства разтрогват официално брака си, след като вече месеци или години са живели разделени. Броят на разводите миналата година е бил почти 11 000. Сватбите пък са двойно повече - 22 000. Средната възраст, на която мъжете се венчават, е 30 години, а при жените - 27 години. Българите все по-често отлагат сватбата. Дамите минават под венчило едва след като родят първото си дете. Най-често Менделсон звучи в Кърджали, а най-рядко - във Видин. Само за гергьовденската ваканция 50 двойки ще си кажат "да" в Пловдив.


Домашни биохрани в луксозните хотели
Стандарт
Туристите вече масово търсят здравословни храни, приготвени от домашни биопродукти. За родните и чуждите гости луксът отдавна не е само в звездите и удобствата на хотела, но и в предлаганите ястия и напитки, обясниха за "Стандарт" собственици на хотели. Вече е задължително в хотелите с 4 и 5 звезди да се предлагат предимно ястия от домашни биопродукти. По Гергьовден например туристите настояват за агнета, гледани при свободна паша и категорично не искат да бъдат посрещани с ястия от замразени мръвки, закупени от супермаркета, обясняват от бранша. Преди години българските ястия имаха уникален вкус именно заради натуралните продукти. Сега клиентите търсят същото - салата от зеленчуци, гледани в градината, сирене и кашкавал, направени от домашно мляко, както и мръвки от домашни кокошки или пасли в планината животни, твърдят от бранша.


„Боржуа" и „фудбол" сред ученическите бисери
Монитор
„Боржуа", „фудбол" и „парламентисти" са част от бисерите, с които са блеснали учениците на провелото се Национално състезание по български език и литература за зрелостници. При проверката на съчиненията преподавателите установили, че голяма част от гимназистите се затрудняват при изписването на елементарни думи.
Те често бъркат „о" с „у", „е" с „и", „д" с „т", „з" със „с" или се чудят къде да сложат „е" при променливото „я". Така например някои от участниците в състезанието са измислили два варианта на думата „парламентаристи", пишейки я „парламенталисти" или „парламентисти". Други от младежите са прекръстили „пансиона" на „пенсион", а „бутилките" на „бутиулки". Греши се и изписването на „д"/"т", като пример за това е „привързаници на фудбола", вместо вярното „привърженици на футбола", посочи тъжните бисери гл.ас. д-р Теофана Гайдарова от ПУ „Паисий Хилендарски", която е била председател на кандидатстудентския изпит в университета през различни години. Дванайсетокласниците често бъркат и думи, като „лакътуша", вместо правилното „лъкатуша", „боржоазен" или „боржуазен" вместо „буржоазен", „лафкаджии" и „лафкаджий" вместо „лавкаджии", „одеало" вместо „одеяло" и „разцъвтяли", вместо „разцъфтели".


В 10 области в страната безработицата продължава да расте
Сега
Въпреки стабилизирането на нивото на безработицата в страната и дори минималното й понижение към края на март в 10 области хората без препитание се увеличават. За подобряване на ситуацията там не помагат и близо 19 500-те българи, които са работили по програмите за субсидирана заетост на социалното министерство. От Агенцията по заетостта отчитат, че наетите на субсидирана заетост се увеличават, но пък и хората с изтекла временна работа по програмите за субсидирана заетост са нараснали три пъти към края на март. Не помага и отчитаното от АЗ оживление на търсенето на работници на първичния пазар - през март са заявени близо 18 000 свободни работни места. Към армията на продължително безработните (повече от една година) през март се присъединяват нови 2335 българи. Така тази група вече наброява 134 472 души. От тях 68% са хора без квалификация и специалност.