МВФ ще преразгледа заема за Украйна, ако Киев изгуби източните региони

Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции, посочват от фонда

Международният валутен фонд ще преразгледа помощта си за Украйна, ако Киев загуби източната част на страната, обхваната от проруски бунт, предаде Франс прес.

Късно вечерта в понеделник, 30 април, МВФ обеща помощ от 17 милиарда долара за Украйна.

"Ако централното правителство изгуби действителния контрол над Изтока, то програмата ще бъде преразгледана", предупреждава фондът.

През март Русия анексира Крим, а заради проруските бунтове в източните части на Украйна Киев мобилизира войските си. Усилията централната власт са съсредоточени най-вече в Донецк, промишленият “бял дроб” на страната, отбелязва информационната агенция.

"Конфликтът в района може да отслаби бюджетните приходи и да нанесе големи щети на перспективите за инвестиции", посочва фондът.

Според МВФ източните украински области - Донецк, Луганск и Харков, съставляват 21 процента от БВП на страната и около 30 процента от производството й.

В случай на ескалация в района, МВФ смята, че ще е необходимо да се увеличи финансовата помощ за страната. Корективни мерки към програмата за реформи, изисквани от МВФ, също могат да бъдат обмислени, посочи фондът.

Сумата от 17 милиарда долара МВФ отпуска на Украйна в замяна на драконовски икономически мерки. Тези пари Киев ще получи за две години и те се вписват в глобален план за подкрепа на стойност 27 милиарда долара, в който участват и Европа и Световната банка.