Властите в Киев на щурм срещу сепаратистите в Югоизточна Украйна

За 2-ри май се планира провеждането на щурм на обектите и блокпостовете, намиращи се под контрола на опълченците в югоизточната част на страната

Специалните операции в Югоизточна Украйна преминават под ръководството на началника на специалните части Валентин Наливайченко, съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Досега те бяха под ръководството на вътрешния министър Арсен Аваков.

За 2-ри май се планира провеждането на щурм на обектите и блокпостовете, намиращи се под контрола на опълченците в югоизточната част на страната, се казва още в информацията.

Решението за отстраняването на Аваков като ръководител на операциите било взето от президента Турчинов заради проваления първи етап, допълва източникът от генщаба.

Операциите на 2-ри май ще бъдат съсредоточени основно в Луганска област, като на специалните части е възложено въпросът с възстановяването на контрола в областта да бъде решен до 3-ти май на всяка цена.

За тази цел ръководителят на частите Валентин Наливайченко е получил всички необходими пълномощия, е заявил източникът.

Намерението на Киев да проведе силова операция в Югоизточна Украйна може да има катастрофални последствия. Москва призовава Киев, а също САЩ и ЕС да не извършват престъпни грешки, цитира РИА Новости изявление на руското външно министерство.

Около 300 проруски сепаратисти са атакували сградата на прокуратурата в източния украински град Донецк, предаде Франс прес.

Участниците в атаката хвърляли камъни срещу полицаите, охраняващи сградата, които отговорили с шокови гранати и сълзотворен газ. Тълпата отнела оръжието и щитовете на част от полицаите, някои от които избягали.

Най-малко четирима полицаи са били ранени при сблъсъците.

Сградата е била нападната от няколко страни, съобщават репортери на Франс прес.