Руската Дума е учудена от действията на България

Русия: Решението на България посещението на Сергей Наришкин да не се състои е грешка

Решението на българските власти да не се състои планираното по-рано посещение на председателя на Държавната Дума Сергей Наришкин беше коментирано в сряда в руския парламент като грешка, която трябва да бъде поправена.

Държавната Дума е учудена от действията на България, заяви Юрий Шувалов, който ръководи Управлението за връзки с обществеността и средствата за масова информация в руския парламент. Той потвърди, че посещението на Наришкин наистина е била планирано за периода 6-8 май, но по взаимно съгласие е било отложено за по-късна дата, предаде БНР. В публикувания график на предедателя на Думата фигурира само неговото посещение в Сърбия на 5 и 6 май.

Днес в ултимативна форма се правят заявления, които не съответстват на партньорските отношения между нашите страни, посочи Шувалов по повод съобщението на българското външно министерство за ограничителните мерки спрямо Наришкин. По думите му, освен това, звучат тези, които представляват недостоверна информация. Става дума за закриването на някакви сметки в чужбина, каквито Сергей Наришкин никога не е имал, възмущава се Юрий Шувалов.

Той посочи още, че подобни действия на България се посрещат с огорчение и изрази надежда, че решението на българска страна ще бъде разгледано като грешка, която ще бъде поправена. Шувалов увери, че отношението към братския български народ остава непроменено, независимо от изявленията на чиновниците в българското външно министерство. Той обърна специално внимание на намерението на Русия и занапред активно да сътрудничи с България по всички направления, включително и по линията на парламентите на двете страни.