Русия отвръща на удара с ответни санкции

Москва се закани и на Запада, и на Изтока заради въведените ограничения във връзка с украинската криза

Русия ще въведе ответни мерки, които ще бъдат симетричен отговор на действията на САЩ и Европейския съюз. Това заяви зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков пред Съвета на федерацията.

"Москва има подготвен отговор на санкциите, които ЕС и САЩ въведоха срещу Русия във връзка с украинската криза", каза той, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите му Москва няма причина да бърза с мерките от нейна страна, но отговор на американските и европейските санкции ще има.

След като вчера САЩ и ЕС приеха нови санкции и разшириха списъка си с лица, срещу които ще бъдат прилагани мерки като замразяване на активи и забрана за издаване на визи и обвини Русия и проруските течения в Украйна за влошаването на кризата там, Федерацията побърза да излезе с отговор. Нищо чудно, имайки предвид, че сред оповестения ден по-късно списък попадат имена на високопоставени лица като руският вицепремиер Дмитрий Козак, началникът на Генералния щаб на армията Валерий Герасимов и ръководителят на Главното разузнавателно управление на Русия Игор Сергун.

На днешното заседание другият зам-министър на външните работи, Григорий Карасин, заяви в по-умерен тон, че новите европейско-американски ограничения ще се отразят в крайна сметка върху Украйна, задълбочавайки кризата.

Главният прокурор на Русия Юрий Чайка пък определи санкциите на Запада като "неоснователни", заявявайки, че "това не се вписа в никакви рамки”

Със същия ответ Москва заплашва и Япония. Страната на изгряващото слънце обяви по-рано днес, че ще санкционира 23-ма руснаци заради размириците в Украйна.

Федерацията изрази разочарование от изявлението на Япония. "Решението на Токио да наложи санкции срещу редица руски граждани бе прието от Москва с разочарование и няма да остане без отговор”, посочи говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.