Руската агресия е заплаха за ЕС

От началото на украинската криза не минава нощ без да излетят български изтребители, за да прехванат руски самолети

Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския вестник „L'Express", което е част от поредицата му медийни изяви пред западни медии през последните дни.

Държавният глава подчертава, че Русия прилага преднамерена стратегия за дестабилизиране не само на Крим и Украйна.
"Кой е следващият? Молдова? Балканите?" - пита Плевнелиев.

Той подчертава, че проектът за Евразийски съюз е „антиевропейски по същността си, ценностите си, визията си за света и обществото".
По думите му, Русия очертава границите му от Лисабон до Владивосток, което изключва и отрича Европейския съюз като такъв.

Преди това в интервю за вестник "Le Temps" Росен Плевнелиев напомни, че ориентацията на България към евроатлантическата общност е въпрос на цивилизационен избор.

„Това беше ясен и категоричен избор, мечта на няколко поколения български патриоти още от времето на края на Османската империя. Убеден съм, че ако не бяхме направили този избор, щяхме да бъдем изложени в много по-голяма степен на тази нова агресивна и националистическа политика на Кремъл.

Затова не разбирам онези политици, които казват, че България не трябва да се противопоставя на Русия. Нима са забравили, че след 2007 г. наш дълг е и да защитаваме и ценностите на европейското ни семейство, а не само нашите собствени интереси? Да, в България има много русофили, но по какъв начин любовта към руската култура, музика и литература оправдава инвазията в Крим?

Вярно е, че Европа и в частност България са енергийно зависими от Русия. Газта обаче трябва да бъде стока, а не оръжие." - обобщава Плевнелиев.

На въпрос на „Le Temps" за позицията на ЕС по отношение на Русия е достатъчно твърда, Плевнелиев отговаря, че тя не е достатъчно твърда.

„Европа е пример за целия свят, най-вече за източната част на континента, със своя хуманизъм и демократично развитие. Именно тези ценности са поставени под въпрос днес с украинската криза. Тук не става въпрос само за Украйна, но и за оцеляването на ЕС. Ако днес отстъпим, нашият съюз не само ще се дестабилизира, но и ще изгуби своята легитимност като демократичен модел в очите на всички онези страни в нашия регион, говоря най-вече за страните на Балканите, които мечтаят един ден да се присъединят към него.

Най-големият проблем и мой кошмар е европейците от Югоизточна Европа да бъдат отново причислени към периферията на Европа. Днес искам да попитам големите европейски държави - Франция, Германия, Великобритания, какъв е смисълът да имаш добре поддържан и спретнат дом, ако живееш в квартал с лоша репутация? Нашият общ дом днес е Европа. И днес тя е в опасност." - предупреждава българският президент.