Русия няма да нахлува в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу увери американския си колега Чък Хейгъл, че Русия няма да нахлува в Украйна

Съобщението е на Пентагона, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

В телефонен разговор Сергей Шойгу посочил, че руските сили, които участваха в учения край украинската граница, са се върнали на постоянните си позиции. Според пресслужбата на руското министерство на отбраната, в разговора с Хейгъл Шойгу решително опровергал твърденията за присъствие на украинска територия на руски диверсионно-разузнавателни групи.

Американският министър на отбраната е поискал помощ от Русия за освобождаването на седемте инспектори на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са държани от проруски сепаратисти в Източна Украйна.

И Германия прави всичко възможно, за да бъдат освободени европейските военни наблюдатели, сред които има и германци, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

След извънредно заседание на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа руският постоянен представител в организацията Андрей Келин нарече безотговорно решението да се пратят наблюдатели в Източна Украйна. Беше най-малкото авантюристично, или пък провокация, не знам, да се пратят тези хора в толкова напрегната зона, заяви Келин.

В петък 12 души, осем чужденци и четирима украинци, бяха пленени от сепаратистите, които ги обявиха за военнопленници и искат да ги разменят срещу свои съмишленици, задържани от украинските власти. Един от осемте наблюдатели бе пуснат по здравословни причини и напусна мястото на задържането си - кметството в източния град Славянск.