Съдът решава днес ще настани ли в психиатрична болница майката на Петко

Районният съд в Горна Оряховица ще разгледа днес искането на прокуратурата за настаняване в психиатрична болница на 76-годишната Стефанка Савова от Лясковец

Обвинителите смятат, че майката на стрелеца Петко Петков трябва да бъде освидетелствана, за да се установи способна ли е да дава показания по образуваното срещу сина й разследване за убийство на спецполицай.

Делото за принудително настаняване на Савова в психиатрична болница се гледа повторно, след като Окръжният съд във Велико Търново отмени назначената от горнооряховските магистрати тройна психиатрична експертиза на пенсионерката. Сега по искането на прокуратурата ще се произнесе друг състав на съда в Горна Оряховица. Адвокатът Виктор Костов ще иска прекратяване на делото, защото нямало никакви свидетелства за психично заболяване на Савова:

Няма такива данни, нито има законово основание за това. Тя е единственият свидетел, който е видял нещата от другата страна. Това дело не е за установяването, както би трябвало да бъде, на годните показания на един свидетел, а на практика е, за да бъде тя институционализирана в заведение, като психично болна. Така че следва Районният съд в Горна Оряховица да прекрати делото.

Савова ще внесе днес в съда подписка от свои роднини и приятели, които смятат, че няма причина тя да бъде преглеждана от психиатри.