Операцията в Лясковец е некомпетентно планирана

Самият факт, че лицата, които трябваше да бъдат проверени, правят проверката, довежда до много съмнителни резултати

Експертът по сигурността Николай Радулов коментира в предаването "12+3" на БНР резултатите от проверката на МВР за операцията в Лясковец, при която загина един командос, а други трима бяха ранени:

Самият факт, че лицата, които трябваше да бъдат проверени, правят проверката, довежда до много съмнителни резултати. Министърът и главният секретар трябваше да бъдат освободени от това да ни уведомяват какво е проверено и какъв е резултатът, защото те в този случай бяха главните заподозрени.

Идеята, че е трябвало да се действа толкова незабавно, че няма време да се обмислят другите варианти, не издържа. Тук по-скоро виждаме едно много некомпетентно планиране, ако въобще такова е планирането, защото ние досега не сме видели плана. Доколкото разбирам, ръководителите на МВР отказват да го депозират и да го разгледат заедно с депутатите от комисията по обществен ред и сигурност, допълни Радулов.

Той сподели, че е виждал план за операция по време на курс в САЩ:

Първо се провежда собствено разузнаване, точно за да не се получат такива недоразумения, които водят до жертви. След това, 24 часа преди операцията, до нейното завършване, се извършва скрито наблюдение на мястото, където ще се проведе. Ако такова нещо беше направено, естествено, че щяха да се забележат разхождащите се униформени служители пред дома на Петко Петков. Така че операцията е проведена изключително некомпетентно.

Според Радулов при подготовката на операцията се е работило без информация, със стари данни:

Доста неща не са направени и с голяма управленска арогантност е взето най-неправилното решение.