Проруските сепаратисти продължават да държат в плен европейските наблюдатели

Въпреки призивите на международната общност, членовете на ОССЕ не са на свобода

Докато американският президент Барак Обама говори с все по-твърд тон за санкции срещу Русия, обвинявайки я в провокации в Източна Украйна, ситуацията с пленените европейски наблюдатели в Славянск все още чака своето разрешение.

По данни на Нова членовете на ОССЕ все още са в плен на проруски сепаратисти - въпреки призивите на международната общност за тяхното незабавно освобождаване. Русия обеща да се намеси, но към момента наблюдателите не са пуснати на свобода.

Новината за задържания автобус беше съобщена вчера сутринта, като оттогава остава противоречива информацията за точната самоличност на пътувалите. По последни данни става дума за четирима украински офицери и осем представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. По думите на новия кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов те са граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания.

Информацията, че сред заловените има и български офицер, в крайна сметка беше отхвърлена.

Междувременно ситуацията в останалата част на Украйна остава непроменена. Отцепилият се Крим все още е без основния си приток на вода, след като Киев затвори шлюзовете на Северокримския канал, който доставя 85% от незаменимия ресурс.

Предстоят преговори за цената, на която водата ще бъде доставяна от Украйна към автономната република, което би трябвало да доведе до някакво разрешение на казуса.