Български офицер може би е сред заловените в Славянск

Информацията засега е непотвърдена

Сред заловените представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Донецкия град Славянск може би има и български офицер, сочи непотвърдена информация. Това информира в. "Стандарт".

След като в петък украинското вътрешно министерство съобщи, че въоръжените сепаратисти в размирния украински град са задържали автобус с международни наблюдатели от организацията, информацията дали сред тях е имало българин, или не е противоречива.

Самокороновалият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов съобщи за 12 задържани: четирима украински офицери и осем представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО. По думите му става дума за граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания. Германия потвърди, че сред заловените има техни офицери.

Междувременно руските и украинските издания отричат сред пленените да има наш представител. По последни данни от източник, който изданието не споменава, обаче, един от хванатите все пак е български офицер.

Все още са различни версиите и за присъствието на офицерите - дали са представители на ОССЕ, дали наблюдатели на процеса на разоръжаване след 17 април, или пък наблюдатели по Виенските договорености от 2011 г.