Обама: Русия не спазва Женевските споразумения, палеца не си мърда да помогне

Свят

27-04-2014, 10:47

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Американският президент е категоричен, че САЩ и ЕС трябва да се обединят в санкциите срещу Москва

Необходимо е да бъдат обединени усилията на САЩ и Европейския съюз за налагане на отраслови икономически санкции срещу Русия. Това заяви американският президент Барак Обама на пресконференция в Куала Лумпур, Малайзия, където той е на посещение в момента, предаде Агенция "Фокус".

Държавният глава беше категоричен: Русия не спазва Женевските споразумения; "палеца не си мърда да помогне".

Дори обратното - има данни, че Федерацията на Владимир Путин подпомага размирните действия в Източна Украйна, изтъкна Обама, цитиран от Газета ру.

Ето защо ролята на новите международни санкции, които предстои да влязат в сила за Русия, е да изпратят послание, че тя трябва да спре своите „провокации” в Източна Украйна, заяви твърдо американският президент. "Важно е за нас да предприеме още стъпки, изпращайки послание на Русия, че тези действия на дестабилизиране в Украйна трябва да спрат", каза той, цитиран от АФП.

Изказването му идва ден след обявеното решение на Г7 за налагане до дни на нови санкции на Федерацията, обвинявайки Москва, че не прави нищо за спазването на Споразумението от Женева, имащо за цел намаляване на напрежението в Украйна.

"Докато Русия продължава по пътя на провокациите, вместо да опита да разреши въпроса мирно и без напрежение, ще има последствия и те ще продължат да растат”, допълни Обама.