Плюсовете на Еразъм+

Състоят се в по-ефективното усвояване на средствата за образование, обучение, младежта и спорта

Плюсовете на "Еразъм +" се състоят във възможността за по-лесен достъп до грантовете, избягване на фрагментацията на отделните програми и по-ефективно усвояване на средствата за образование, обучение, за младежта и спорта.

"Двете неща, които намирам за иновация в положителна посока са новата схема за студентски заеми, от които ще могат да се възползват студентите в магистърска програма - а именно чрез съдействието на Европейската инвестиционна банка да получават нисколихвени заеми между 12 000 и 18 000 евро, респективно за една и две години обучени“, отбеляза  евродепутатът Моника Панайотова от ГЕРБ/ЕНП.  По думите й съществено важно е и включването за първи път на спорта във фокуса на внимание и превръщането му в общоевропейски приоритет с бюджет от 265 млн. евро. Според Моника Панайотова това ще допринесе за появата на повече любители на масовия спорт, както и ще е възможност за насърчаване на доброволчеството и разширяване на младежкото предприемачество в спорта.

Според последните изследвания в сферата на масовия спорт (март 2014 – Евробарометър) едва 2% от българите са физически активни на регулярна база. 78% от хората в България никога през живота си не са спортували. "Липсата на физическа активност ще има последици върху здравето и физическата дееспособност на българите", споделят от Асоциация за развитие на българския спорт в България.

„Еразъм +“ ще даде възможност на над 4 милиона европейци, в т.ч. и български младежи, да се обучават, да придобиват практически опит или да полагат доброволен труд в друга държава членка на Европейския съюз.

Новата програма има, също така, за цел да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса за насърчаване на иновациите и конкурентоспособността, като същевременно се насърчава заетостта, със специален акцент върху борбата с младежката безработица.
"Все по-често работодателите се интересуват не само от притежанието на подходяща диплома, но и от уменията на кандидатите за работа, придобити чрез неформални и информални форми на обучение, като например доброволческата дейност. 75 % от участвалите в Европейската доброволческа служба младежи заявяват, че благодарение на придобития опит перспективите им за професионално развитие са се подобрили. Насърчаването на доброволчеството в спорта също би допринесло за развитие на спорта, като би подпомогнало спортните клубове и федерации и би спомогнало за натрупване на практически знания и умения от спортната практика", сподели в заключение евродепутатът от ГЕРБ Моника Панайотова.