Близо 100 евродепутати подкрепиха Панайотова за Европейска година на предприемачеството

С подкрепата на близо 100 свои колеги от различни парламентарни групи  от различни страни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова внесе изменение, в което се призовава Европейската комисия да обяви 2017 г. за Европейска година на предприемачеството.

„По този начин силно вярвам, че предприемачеството ще се превърне в популярен кариерен избор за европейските граждани, ще навлезе в образователните програми, ще бъде предпоставка за откриването на нови работни места и за стимулирането на иновациите в бизнеса“, заяви Моника Панайотова от ГЕРБ.

Обявяването на Европейска година на предприемачеството ще допринесе за  повишаване осведомеността и ще насърчи дебата по темата. По време на много Европейски години се осигурява допълнително финансиране за местни, национални и трансгранични проекти по темата на съответната година.

Чрез Европейската година на предприемачеството ще се изпрати силен политически сигнал за ангажимент от страна на институциите на ЕС и правителствата на страните-членки, че темата ще бъде взета предвид в бъдещото разработване на политики.

Тази седмица на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург  предстои гласуването на предложеното изменение . Ако това стане факт текстът ще залегне в официална резолюция на Европейския парламент, която ще даде знак на Европейската комисия да предприеме необходимите мерки.

„Ако се превърне в постигната цел, се надявам Европейската година на предприемачеството да допринесе идеите и проектите на много хора, свързани със създаването на собствен бизнес, да се реализират и тези хора да останат и да се развиват в нашите страни“, обобщи Моника Панайотова от ГЕРБ.