"Еразъм" за 5 млн. студенти от Европа

Най-доброто от печата

03-12-2012, 07:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Улесняват условията за теглене на кредити за следване

Над 5 млн. младежи от Европа ще бъдат обхванати от програмата за студентска мобилност „Еразъм”. Това реши Комисията по култура и образование на Европейския парламент, която тази седмица прие новата програма за образование.
18 млрд. евро ще бъдат похарчени по програмата за студентска мобилност за периода за периода 2014-2020 г.
До 18 хил. евро заеми за двугодишно обучение ще одобрила парламентарната комисия. За едногодишно следване таванът за кредит пък е 12 хил евро.
Очаква се да се предложат и улеснени условия за отпускане на заеми за обучение в чужбина в магистърски програми, гарантирани от ЕС.
Така студентите, които искат да продължат обучението си в магистърска степен в друга държава от ЕС, ще могат да кандидатстват за гаранция по заем, който ще бъде финансиран с нов инструмент от програмата YES Europe. Членовете на ЕП също така посочват, че този нов инструмент няма да замени, а по-скоро ще допълни други стипендии или схеми на финансиране на местно, национално или европейско ниво. За всички тези кредити се очаква да има специални условия, които да са благоприятни за студентите като по-ниски лихвени проценти, гратисни периоди за погасяване (минимум 12 месеца след дипломирането) или премахване на изискването за допълнителни гаранции от родителите.
Междувременно условията за теглене на студентски кредит у нас се затягат. Както „Монитор” писа, студентите, които не ходят на лекции и имат отложени изпити, няма да могат да взимат студентски кредити. Това гласят предложения за поправки в Закона за студентско кредитиране. По-строги ще са и проверките относно задълженията на студентите към други банки. Така например ако младежът има борчове, които не е обслужвал повече от три месеца, няма да има право да получи евтин студентски кредит.