Панайотова призова ЕК да обяви Европейска година на предприемачеството

Европейската комисия да обяви Европейска година на предприемачеството. За това призова в официално писмо до Комисията българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова. Според нея едно от основните предизвикателства пред ЕС, в резултат на икономическата и финансова криза, са високите нива на безработица, особено сред младите хора. Кризата засегна не само въпросите за заетостта, но и увереността, мотивацията и избора на младите да останат в Европа, подчертава в писмото си Панайотова.

„Убедена съм, че развитието на предприемачески дух и умения е един от най-устойчивите начини за повишаването на нивата на заетост. В краткосрочен план това ще създаде нови работни места, a в дългосрочен - структурни промени в пазара на труда, повече гъвкавост и добавена стойност за икономиката на ЕС“, заявява още българският евродепутат. Моника Панайотова цитира проучване на Евробарометър от 2012 г. , проведено в 27-те държави-членки на ЕС, според което едва 37 % от европейските граждани предпочитат да бъдат самостоятелно заети. Според Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 от 23 януари 2014, към настоящия момент в България реализацията на самозаетост е 28%. В нея се поставя за цел увеличаването й със 7%. „Европейската година на предприемачеството ще бъде от изключителна важност за популяризирането на мерките, предвидени в „Плана за действие Предприемачество 2020“, предложен от ЕК в началото на 2013 г.“, аргументира се още Моника Панайотова. Според нея обявяването на Европейска година на предприемачеството ще допринесе и за популяризирането на предприемачеството като кариерен избор за европейските граждани, ще подпомогне създаването на нови предприятия и работни места и ще стимулира иновациите в бизнеса.
Първата Европейска година е била обявена през 1983 г. и е посветена на малките и средните предприятия и занаятчийския сектор. Оттогава насам всяка година ЕС избира конкретна тема, за да насърчава дебата и диалога във и между европейските страни. По време на много Европейски години се осигурява допълнително финансиране за местни, национални и трансгранични проекти по темата на съответната година. Чрез Европейската година, също така, се изпраща силен политически сигнал за ангажимент от страна на институциите на ЕС и правителствата на страните-членки, че темата ще бъде взета предвид в бъдещото разработване на политики. В някои случаи Европейската комисия може дори да предложи ново законодателство.