Калфин: Всеки български евродепутат може да повлияе на общоевропейската политика

Управляващите трябва да извадят на светло всички процедури, съпътстващи реализирането на проекти

През следващите няколко години ЕС и начинът, по който той функционира в момента, ще се променят. Много е важно България да има ясна позиция за това, което ще се случва на стария континент. Необходим е дебат по европейските политики, които са приоритет за страната ни, защото в противен случай тя може да изпадне в периферията на съюза и да загуби своите възможности за влияние при вземането на решения.

Това заяви евродепутатът и водач на листата на АБВ за предстоящия вот Ивайло Калфин пред журналисти в Сливен, където гражданската инициатива откри своето поредно регионално представителство. Калфин изрази учудването си от факта, че въпреки наближаващия вот, все още никой от водещите политици на България не приема участие в публичен дебат на европейска тематика. Според него това допълнително ще задълбочи и нарастващия евроскептицизъм в страната ни. “Ако подкрепата на българите за ЕС беше над 70 процента, когато влязохме в съюза, днес тя е 48 процента. Очевидно, че има един голям проблем с обществената подкрепа и политическите сили трябва да си дадат отговор, защо той се случва, защо хората са разочаровани, защото не получават това което са очаквали. Какво правим ние за да използваме възможностите на ЕС, а не да използваме ЕС, за да го размахваме като плашило в България. Това са теми, които не е лошо да бъдат обсъдени преди европейските избори“, посочи Калфин.

Той коментира и доклада на бюджетната комисия към ЕП, в който се намеква, че има основания еврофондовете за България да бъдат спрени. "Този, който подценява текста, според мен ще направи огромна грешка. Аз първи казах, че няма да има правни последствия, но това не значи, че трябва да подценяваме този факт. От тук нататък, всеки който иска да постави под въпрос фондовете за България, ще се опре опре на този документ. Това дава опора, обяснение, оправдание ако искате, за действия насочени в тази посока“, заяви той.

За да избегне  последствия от този критичен доклад държавата трябва да предприеме мерки, посочи още Ивайло Калфин. Той бе категоричен, че управляващите трябва да направят всичко възможно в най-кратки срокове да извадят на светло всички процедури, съпътстващи реализирането на проекти и с обществени средства. „Всички поръчки трябва да влязат в интернет от първата до последната процедура. Не само обявяването на условията и спечелилия, но и офертите,  които са спечелили, тези които са загубили, подизпълнители, плащания, проверки, резултати. Нека да се направи и публичен регистър кои са фирмите бенефициенти, които получават средства от българската банка за развитие. Нека се направи публичен регистър на  медиите, които получават средства по европейски програми“, посочи Калфин.

Ивайло Калфин отговори и на въпрос, свързан с резултатите от неговата дейност в ЕП. "Най-големият проект, в който съм работил в продължение на три години беше бюджета на ЕС до 2020 година. Заедно с един германски колега, двамата, водихме преговорите от страна на парламента. Това е бюджет в размер на хиляда милиарда евро, в който влизат всички европейски политики до 2020 година", обясни Калфин, който отчете и част от останалите дейности, с които е бил ангажиран по време на своя мандат като евродепутат. Сред тях са защита на правата на българите в чужбина; борба за премахването на финансовите ограничения за българи при използването на инструменти, като програмата „Еразъм“;  кампания за признаване на дипломите на стария континент, както и за въвеждането на дуалното професионално образование в България; мерки за защита на свободата в интернет пространството, в това число и отпадане на роуминга в Европа, без ограничаване на специализираните мобилни интернет услуги. "Това са конкретни каузи, по които съм работил. По които има резултат, има напредък и които показват, че един български евродепутат може да повлияе върху европейската политика",  заяви в заключение Калфин.