"Не на страха", призовава АБВ в кампания

Георги Първанов настоява за среща с Орешарски, за да обясни премиерът защо държавата се меси в партийните дела

Не на страха” - това е името на кампанията, която Движение АБВ стартира, призовавайки симпатизантите си да не се плашат от политически репресии.

Политическите репресии, макар да звучат като нещо отдавна отминало, все още съществуват с пълна сила в българската действителност. И хората го усещат.

На вътрешнопартийно ниво самото движение АБВ, както и хората, които го подкрепят, беше неведнъж репресирано като част от БСП, преди този натиск да завърши с официално изключване от редиците на партията столетница. Примери за подобна намеса има много – смяната на областния управител Анатолий Младенов, репресиите срещу зам.-кмета на Две могили Димитър Димитров.

На този фон инициативата на АБВ прави впечатление, тъй като, за да се преборят репресиите, трябва да се пребори страхът от тях.

Самият Георги Първанов настоява за среща с премиера Пламен Орешарски, тъй като смята, че държавата грубо се намесва в партийните дела. Президентът на България (2002-2012 г.) дори разполага със сигнали, че в тази намеса участват и службите за сигурност. Първанов обяви, че АБВ ще предизвика невиждан по размерите си обществен дебат, ако данните се потвърдят.