Калфин: 6 % от земеделските производители получават 80% от европейските субсидии

Това не е брюкселско решение

Около 2 млрд. лв. влизат и ще влизат през следващите години в България за земеделие. Българско решение е било до този момент тези средства да отиват към най-големите производители. 6 % от земеделските производители получават 80% от тази субсидия. Това заяви в Бургас водачът на листата на АБВ за европейските избори, Ивайло Калфин.
„Или това е около 1.5 млрд.лв. влиза в 6% от земеделците. Това не е брюкселско решение. Всяка една държава е свободна да разпредели тази сума по начина, по който намери за добре. Примерно в повечето страни има ограничение за най-големите производители. Парите не се губят, те се преразпределят към по-малките. Това, което е задължително за нас, а сега е важен въпросът, защото сега се приема законодателството за следващите 7 години и каквото сега се уточни, това ще бъде начинът, по който се използват европейските пари през следващите 7 години, е това да се промени”, заяви още Ивайло Калфин.
„Според нас земеделските субсидии трябва да бъдат така насочени, че да стимулират продукция, като се преработва на вътрешния пазар. В момента земеделската продукция се изнася като суровина, основно ние сме износител на зърно, най-големия в света на слънчоглед, от което не се създават нито работни места, нито добавена стойност в икономиката”, разясни той. По неговите думи, е национално решение средствата за земеделие да бъдат насочени, така че да стимулират преработката и българското производство.