"Да се ядосаме днес! Утре може да е късно!"

Журналистическият протест не е просто знак на солидарност към Генка Шикерова - той е позиция в защита на свободата на словото

Точно в 9:30 часа днес пред сградата на Министерството на вътрешните работи в София започна протестът на журналисти под мотото: “Да се ядосаме днес! Утре може да е късно!”.

Протестът не е просто знак на солидарност към репортера Генка Шикерова, чийто автомобил два пъти беше подпалван. Той изразява позицията на цялата гилдия, която отказва повече да търпи натиска върху себе си под формата на посегателства над журналисти. Ето защо медиите подканват МВР да направи единственото, което по закон се изисква от него в такива случаи – да си свърши работата.

Случаят с Генка Шикерова получи широк отзвук не само от страна на bTV, където тя от години работи – той беше отразен от всички медии, включително тези, които са в пряка конкуренция на телевизията. Същото е и с протеста.

Неговите организатори призоваха днес журналистите от бранша и гражданите да покажат, че няма да се търпи натискът над свободата на словото. Не трябва да се толерира и бездействието на държавните институции към погазването на едно конституционно право, гарантирано и в текстовете на редица международни документи като Европейската конвенция за правата и основните човешки свободи и Всеобщата декларация за правата на човека на ООН

Демонстрацията цели и да припомни, че досега не са разкрити извършителите на нито едно посегателство над журналист. "МВР е длъжник на българските граждани. Затова аз съм тук и колегите са тук", коментира шефът на "Новини и актуални предавания" в bTV Венелин Петков.
Самата Генка Шикерова сподели, че е развълнувана и трогната от подкрепата на граждани и колеги. "Хубаво е да видиш нормалност”, заяви тя и добави: “Дойдох не защото нещо се е случило с мен, а защото проявата е принципно срещу посегателствата срещу журналисти".

Тези посегателства съвсем не започват с нея – все още не е ясно например кой поръча побоя над публицистичната водеща Люба Колезич, а колегата й от Нова ТВ Сашо Диков води редица дела в съда за посегателство под различни форми.

Междувременно подкрепа на протреста в София дойде и от Пловдив. Там на протест излязоха около 20 души, работещи в местните медии. Те заявиха че не се страхуват да си вършат работата - независимо че получават заплашителни писма, офисите им са палени и разбивани, а колите - ограбвани.

Журналистите връчиха декларация за подкрепа на директора на пловдивската полиция Пламен Узунов, който обеща да възобнови разследванията за нападения над пловдивски журналисти. Случаите и досега са неразкрити.
Подкрепа за Генка Шикерова заявиха от Съюза на журналистите, СЕМ, АБРО и други медии. Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров вчера свика заседание на всички полицаи и прокурори, участвали в разследванията на подобни палежи, припомня bTV. Той призна, че МВР и прокуратурата само регистрират палежите, без да разкриват извършителите им.