Колата на Генка Шикерова е подпалена умишлено

Полицията установи умисъл в палежа на личния автомобил на водещата на "Тази сутрин" Генка Шикерова, пишат от Би Ти Ви в официално обръщение до медиите.

Полицията установи умисъл в палежа на личния автомобил на водещата на "Тази сутрин" Генка Шикерова, пишат от Би Ти Ви в официално обръщение до медиите.

Екипът на телевизията изразява "пълната си подкрепа и застава зад водещата на сутрешното предаване, като категорично се противопоставя на вандалския и скодоумен начин за разчистване на сметки с журналистите и лицата, които търсят истината и задават неудобните въпроси на всеки, който дължи отговори и обяснение за поведението и постъпките си.

Със средновековни методи на сплашване, не е възможно да се пречупи формираната с години и отстоявана всеки ден, във всяко предаване, обективност и журналистически кураж".

Цената на истината е висока, но Би Ти Ви ще остане телевизията, която не просто търси, а и дава право на живот на  всички гледни точки, пише още в писмото.

След като сутринта стана ясно, че личният автомобил на журналистката Генка Шикерова е бил запален късно снощи, и от Българския хелзинкски комитет реагираха с отворено писмо до СДВР и с копие до главния прокурор Сотир Цацаров.

В него независимата неправителствена организация за защита правата на човека описва особената си тревога от инцидента, който според председателя Красимир Кънев е "очевиден опит за сплашване на журналист, целящ да ограничи свободата му на изразяване чрез задействане на тежките механизми на автоцензурата".

Пълният текст на писмото гласи следното:

"Уважаеми господин директор,

Повод за настоящoто писмо е подпалването на личния автомобил на водещата на "Тази сутрин" по Би Ти Ви Генка Шикерова. Колата е пламнала изведнъж пред дома ѝ в квартал "Гео Милев" в понеделник, 16 септември, вечерта. По думите на Шикерова пред Би Ти Ви става дума за умишлен палеж. Автомобилът е изгорял напълно.

Генка Шикерова отскоро води, заедно с Константин Караджов, сутрешния блок на Би Ти Ви. За това кратко време

тя проведе няколко знакови и остри интервюта с представители на настоящата и предишната власт,

в лицето на лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, и бившия регионален министър от правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова (правейки остра оценка на управлението на Бойко Борисов).

Обръщаме се към Вас в израз на особена тревога от гореописания инцидент. Настояваме този очевиден опит за сплашване на журналист, целящ да ограничи свободата му на изразяване чрез задействане на тежките механизми на автоцензурата, да срещне бързо и професионално разследване, което да доведе до установяване и задържане на извършителите и поръчителите.

Напомняме, че по разследванията на редица нападения срещу журналисти от минали години – като, например, взривяването на автомобила на Сашо Диков през 2011 г., убийството на Боби Цанков през 2010 г., побоя над Огнян Стефанов през 2008 г., нападението над Асен Йорданов през 2007 г., атентата срещу жилището на Васил Иванов през 2006 г. - към момента няма оповестени конкретни резултати.

В класацията за 2013 г. на организацията "Репортери без граници" за медийната свобода в света България заема 87-о място и е страната с най-несвободни медии в ЕС. За сравнение, през 2006 г. страната е заемала 35-а позиция в класацията. Ефективното разследване на нападенията над журналисти следва да е основна гаранция за свободата на изразяване. Липсата на такова разследване води до тежки последствия както за журналистическата професия, така и за цялото общество".

 

Личният автомобил на Шикерова бе подпален вчера вечерта, съобщиха вчера от телевизията.

Около 20.30 часа колата на журналистката Пежо "308" пламнала изведнъж пред дома ѝ в квартал "Гео Милев". Шикерова потвърди новината пред новинарския сайт на телевизията и добави, че става дума за умишлен палеж. Автомобилът е изгорял напълно.