Пловдивските журналисти в подкрепа на Генка Шикерова: Важното е да сме единни! (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

04-04-2014, 11:41

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Връчват подписка до министъра на вътрешните работи и главния прокурор

15 пловдивски журналисти се събраха точно в 10 часа пред сградата на полицията в подкрепа на водещата от БТВ Генка Шикерова. Представителите на пловдивските медии се подписаха под декларация, адресирана до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и главния прокурор на страната Сотир Цацаров.

Важно е да сме единни. Важното е всеки един от нас да защитава колегите си. Ако днес не бяхме излезли, то това щеше да значи, че се страхуваме, коментираха организаторите.

Шефът на пловдивската полиция Пламен Узунов прие журналистите и им обеща пълно съдействие.

Като гражданин и служител на МВР изцяло подкрепям инициативата, посочи той. Радвам се, че на територията на Пловдив и областта няма регистрирани подобни тежки случаи.

Ето и декларацията, под която се подписаха представителите на пловдивските медии:

Декларация

от Клуба на пловдивските журналисти по света

по повод втория атентат срещу журналистката Генка Шикерова

Ние, членовете на Пловдивския клуб на журналистите по света категорично осъждаме всеки акт на насилие, особено когато той е насочен срещу свободата на словото. Изразяваме нашата съпричастност и подкрепа към журналиста на btv Генка Шикерова. Случаите на агресия към журналисти за съжаление зачестяват .

Независимо дали е отмъщение или намерение да се сплаши личност, която публично да изразява мнението си, този акт е посегателство срещу демократичните ценности. Безкомпромисната позиция срещу корупцията, престъпността, безотговорността, злоупотребите и беззаконията, са задължителни за всеки български журналист.

Ролята на журналиста е да бъде критичен и да задава всички въпроси, за да защити обществения интерес.

Двата палежа за пореден път показват, че за защитата на правовия ред и сигурността на гражданите предстои да бъде изминат дълъг и тежък път, макар че като общество ние отдавна сме избрали пътя на демокрацията. Ето защо на опитите да се всява страх, хаос и беззаконие следва да се противодейства по най-безкомпромисен начин.Всички ние се надяваме, че полицията, следствието и прокуратурата ще изпълнят своята функция и ще изправят пред съда извършителя на поредното посегателство върху наш колега.

Атентатът идва в момент, когато законността и сигурността в България са във фокуса на вниманието на европейските ни партньори.

В тази връзка:

1. Изразяваме пълната си солидарност с журналиста Генка Шикерова и призоваваме всички граждани да се противопоставят на опитите да се ограничава с каквито и да било средства свободата на словото в Република България.

2. Категорично настояваме Министерството на вътрешните работи да предприеме решителни мерки за максимално бързо разкриване на поръчителите и извършителите на палежите.