Йовчев и протестиращите журналисти се разминаха

Най-вероятно става дума за умишлен падаж, допусна министърът по повод запалената кола на Генка Шикерова

В 9.30 ч пред Министерството на вътрешните работи започна протест срещу посегателствата над журналисти и в знак на солидарност с Генка Шикерова. Мотото му беше: „Да се ядосаме днес! Утре може да е късно!”

Десетки се събраха пред сградата на МВР. Служители на реда обаче не позволиха протестът да се проведе пред самото министерство, а го пратиха на отсрещния тротоар.

Малко след началото на демонстрацията при журналистите дойде пресаташето на МВР Тодор Пройчев и ги покани да излъчат няколко представители, които министър Цветлин Йовчев да приеме в кабинета си. Недоволните коментираха, че редно бил било министърът да излезе при тях. Йовчев обаче отказа да разговаря с протестиращите пред министерството и избра спокойната атмосфера в парламента, за да направи изявление за разследването на покушенията над журналисти.

Работи се по установяване на подпалвача на колата на Генка Шикерова. Това стана ясно от думите на вътрешния министър в кулоарите на парламента. Той увери, че всичко, което може да се направи, се прави.

Йовчев обясни и защо не е отишъл да разговаря с протестиращите журналисти пред МВР: Нямаше условия там да се говори, два пъти отправяхме покана към журналисти да излъчат хора пред камерите, да се качат и да проведем разговори. Пред 50 души, които викат, не може да се проведе разговор.

Няколко дни след престъпление вътрешният министър заключи, че „с голяма степен на вероятност става дума за умишлен палеж”. Разпитани са много потенциални свидетели, търсят се и нови, които могат да дадат информация за извършителите. Предприети са действия да се издирят всички възможни камери, за да се изискат видеозаписите, на които да се търси потенциален извършител, в това число и по бензиностанции наоколо.

Разговаряно е с близките и колегите на Шикерова и се търси мотив за престъплението. Нямаме информация, за да изградим хипотеза за потенциален мотив. Тя допуска, че е свързано с професионалната й дейност, но дори тя няма идея какъв би бил мотивът, точно за какво нещо някой иска да я сплаши или да й отмъсти и точно кой стои зад това нещо, разказа министърът.