Руски демонстранти щурмуваха украинската военна база в Крим

ОССЕ започва мониторинг в Украйна, който ще продължи минимум шест месеца

Украинската военна база в Крим е била щурмувана от проруските сили за самоотбрана и е за кратко е била под руси контрол, обяви говорител на Министерството на отбраната на Украйна, цитиран от CNN.

По думите на Власислав Селезнев демонстрантите са нахлули в базата в град Новофедоривка, изпели са националния химн на Украйна, свалили са украинското знаме и са си тръгнали.

За инцидента Селезнев информира в социалната мрежа "Фейсбук". Той идва в контекста на решението на международната общност да изпрати на територията на Украйна екипи за мониторинг, които да следят ситуацията в страната от гледна точка на сигурността и спазването на правата на човека след анексирането на Кримския полуостров от Руската федерация.

В петък Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че до 24 часа ще мобилизира и разположи общо 100 наблюдатели в бившата соцдържава, с надеждата за «намаляване на напрежението, насърчаване на мир, стабилност и сигурност». Целта на екипите също така е да подсигури защитата на правата на етническите малцинства в Украйна.

Мониторингът ще продължи най-малко шест месеца. Екипите обаче няма да пристъпят отвъд кримските граници, се казва в съобщение на руското външно министерство, защото териториите на полуострова вече «са част от Русия».

Междувременно за мониторинг призова и опозиционният лидер Виталий Кличко, който призова ООН и ОССЕ да изпратят в Крим наблюдатели и миротворци, за да се предотврати настъпването на хуманитарна катастрофа, информира «Фокус», цитирайки Униан.

Кличко заяви още, че действията на Русия по анексирането на Крим и превземането на украински обекти са недопустими, поради което Украйна трябва да се обърне към международната общност с призив тя да принуди Русия да изтегли войските си от територията на страната.