Турци: Щом е независим, Крим е наш!

Турските претенции към полуострова можело да се базират на договор отпреди 230 г

След като Крим стана независим, той автоматично попада под турска юрисдикция, твърдят политолози от Анкара, пише турският в. “Хюриет”, цитиран от 24 часа.

Турските претенции към полуострова можело да се базират на договор отпреди 230 г., който руската императрица Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г. По силата на този договор кримският полуострова минава от Османската към руската империя. В подписания документ обаче имало клауза, според която полуостровът не може да бъде независим. В противен случай Крим следва да се върне на Османската империя.

Екатерина Велика навремето обявява Крим за “руски оттук нататък и за всички времена”. Умишлено императрицата заселва на полуострова етнически руснаци.

“Още през 1991 г., след разпадането на СССР и възникването на независима Украйна, Турция вече е имала формалното право да иска Крим”, продължава в. “Хюриет”.

Според изданието обаче тогавашното турско правителство, ръководено от Тургут Йозал, отчело геополитическите промени в Северна Турция и в общата световна конюнктура и решило да не отстоява тази позиция. Анкара се ограничила единствено в това да настоява за възстановяване на правата на кримските татари, живеещи на полуострова.