Турчинов инициира призив да не се анексира Крим

и.д. президентът на Украйна Турчинов внася във Върховната Рада декларация за борба за освобождаване на Украйна

И. д. президентът на Украйна и Александър Турчинов внесе във Върховната Рада проект за Декларация за борба за освобождение на Украйна. Документът е публикуван на сайта на парламента, съобщиха украински медии.

„За първи път след края на Втората световна война признатите граници на Европа цинично биват „преначертавани” от страната, което според многостранни и двустранни договори гарантира териториалната цялост на Украйна, неприкосновеността и ненарушимостта на границите й. Единственият неприкрит мотив на Руската федерация в осъществяването на това международно престъпление е прословутата доктрина за „разрастване на руския свят”, се казва в документа.

В него се казва още, че народът на Украйна никога няма да признае анексирането на Крим и винаги ще се бори за освобождаването му от окупаторите. "Върховната Рада на Украйна се обръща към членовете на международната общност с настоятелната молба да се въздържат от международно признаване на така наричаната "Република Крим" и анекса на Крим и Севастопол в състава на русия в качестовто на нови субекти на Федерацията", се казва в проектодекларацията.

"От името на украинския народ Върховната Рада заявява, че Крим е бил, е и ще бъде в състава на Украйна. Украинският народ никога и при никакви условия няма да прекрати борбата за освобождаването на Крим от окупаторите, независимо колко тежка и продължителна е борбата", се подчертава в документа.