Калфин: България трябва да излезе с ясна позиция за Крим

Евродепутатът напомни, че Русия ще понесе сериозни санкции за този случай под формата на международна изолация

България трябва да вземе водеща позиция в Европейския съюз, че присъединяването на Крим към Русия е незаконно, заяви пред "Фокус" евродепутатът Ивайло Калфин, който е и водач на листата на Движение АБВ за предстоящите евроизбори.

По думите му позицията на страната ни трябва да бъде ясна за това, че подобно действие няма да остане без последствия. Той отбеляза, че за пръв път след Втората световна война е налице промяна на граници и отново заяви, че случаят в Украйна противоречи както на украинската конституция, така и на международните норми и право.

Бившият външен министър напомни, че този случай ще има своите сериозни последствия върху Руската федерация. Според него, ако агресията на Москва продължи и към територии в Източна Украйна, това би довело до защита от украинските власти на собствената им територия, която ще получи широка международна подкрепа.

"Русия ще понесе дългосрочни последици, и то не в лицето на икономически санкции, а с изолация на Москва от важни международни процеси", бяха думите на Ивайло Калфин.

Ето защо по думите му България също трябва да излезе с ясна оценка на ситуацията. "Цялостна оценка за случващото се в Украйна не може да бъде избегната и българските власти би трябвало да дадат такава оценка", заяви евродепутатът.
"Консултативният съвет за национална сигурност, който ще се проведе в понеделник, е закъснял, но се надявам да стимулира поне сформирането на вече закъснялата позиция, която да ангажира парламента и основните политически сили", каза Калфин, след което заключи: "Срамно би било, ако България е разделена по случая в Украйна“, подчерта Ивайло Калфин.