Google Doodle почита паметта на Айртон Сена

Великият пилот е роден на 21 март преди 54 години

В поредния си оригинален "дудъл" световната търсачка Гугъл почита паметта на един от най-великите пилоти в историята на Формула 1, загинал трагично на пистата - Айртон Сена, който е роден на 21 март 1960 г. На 1 май 2014 г. пък ще се навършат 20 години от инцидента на пистата "Имола" в Сан Марино, при който Сена загива едва на 34-годишна възраст.

Макар това да е последният смъртен случай досега във "Формула 1", той оставя завинаги огромно черно петно в историята, тъй като смъртта на Сена е една от най-големите загуби за спорта. Със своите 41 победи и 3 големи титли ('88, '90, '91) в последните години от живота си той е удостоен и с "титлата" "Крал на пистата".
Кариерата на Айртон минава през четири отбора - "Толеман", "Лотус", "Макларън" и "Уилямс". Най-големите си успехи обаче постига с екипа на "Макларън", където си партнира с друг голям пилот - четирикратният шампион Ален Прост. През 1993 г., в последната година на Сена в екипа, двамата се превръщат в най-успешния отбор с актив от 104 победи.

През 2009 г. Айртон Сена е избран за най-великия състезател във "Формула 1" за всички времена. В анкетата на британското списание "Autosport" се включват 217 бивши и настоящи състезатели пилоти.

На пистата Сена е безкомпромисен и рисковият му стил често го води към опасни начинания. В живота е религиозен и много харизматичен, а харизмата му докосва както близките и семейството му, така и всички негови фенове.

Припомнете си най-добрите моменти на Айртон Сена на пистата в това видео:

Още спортни новини четете в Sportonline.bg