19 старта във Формула 1 догодина

Спорт

12-12-2012, 17:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мисли се за завръщане в Истанбул

Формула 1 вероятно ще остане с 19 старта през 2013 г., въпреки че организаторите приеха календар с 20 кръга. Това заяви собственикът на търговските права Бърни Екълстоун.

Предварителните планове предвиждат още едно състезание в Европа след забавянето на организаторите и отлагането на градската Гран при в Ню Джърси. За заместник бе спрягана австрийската писта "Ред Бул ринг", позната доскоро като A1. Британецът обаче попари надеждите на страната за домакинство на Гран при след 10-годишна пауза.

"Това трасе? Наистина ли? Кой го казва? Досега не съм говорил с никого по темата", обясни Екълстън пред австрийския "Клайне цайтунг", цитиран от "Дневник". "Ред Бул" стана собственик на пистата и я реновира, а милиардерът заяви, че скоро не е разговарял със собственика на шампионите от последните три сезона Дитрих Матешиц.

Според Екълстън липсата на достатъчно голяма хотелска база около Шпилберг е сред проблемите на трасето. "В момента си мисля повече за Турция и завръщане към "Истанбул Парк", обясни той и добави, че тази възможност също не е много обещаваща.

Трасето отпадна от календара тази година и местната федерация по моторните спортове поиска държавна подкрепа за покриване на таксата за домакинство. Турското правителство обаче отказа и пренасочи претенциите им към частния сектор.

"На този етап догодина ще имаме само 19 състезания. Това няма да е голям проблем за Формула 1", смята Екълстоун, който през изминалия сезон вкара рекордните 20 старта в шампионата.