Най-търсеното в Гугъл за 2013: Нелсън Мандела, PSP4 и кралското бебе

13-та ежегодна класация Google Zeitgeist показва тенденциите в търсенето в интернет през годината на известни хора, места и събития, привлекли вниманието на света

 Нелсън Мандела оглави класацията на Гугъл на най-честите търсения за 2013 г., съобщи интернет гигантът.

13-та ежегодна класация Google Zeitgeist показва тенденциите в търсенето в интернет през годината на известни хора, места и събития, привлекли вниманието на света. Може би не е изненадващо, че на първо място в търсенията за 2013 г. е международен символ на силата и мира – Нелсън Мандела", заяви вицепрезидентът на Гугъл Амит Сингал в съобщение на своя блог.

"Глобалният интерес към бившия президент на Южна Африка вече беше голям тази година и след смъртта му хората от цял свят се обърнаха към Гугъл, за да научат повече за Мадиба и неговото наследство", допълни Сингал.

Героят в борбата с апартейда, когото южноафриканците с обич наричат Мадиба, почина на 5 декември на 95-годишна възраст. На второ място в топ 10 на най-търсените теми тази година е звездата от поредицата "Бързи и яростни" Пол Уокър, който загина в автомобилна катастрофа миналия месец. На трето място е iPhone 5S на Епъл.

Звездата от сериала "Клуб "Веселие" Кори Монтейт, който почина от свръхдоза наркотици през юли, е на четвърто място, а на пето е лудешкият танц Харлем шейк. В топ 10 попадат още бомбеният атентат на маратона в Бостън, британското кралско бебе, Samsung Galaxy S4, новата конзола за игри на Сони PlayStation 4 и Северна Корея.

"Хората качиха над 1,7 милиона видео версии на Харлем шейк в Ю Тюб, изстрелвайки го на пето място в нашата класация. И ние всички искахме безсрамно да научим за "туъркинга", който оглави тазгодишната класация "какво е това..." на търсенията на термини (въпреки че все още не съм сигурен, че разбирам този!"), каза Сингал.