Р.Петков: В ръководството на МВР нито един не разбира от полицейска работа

Политика

16-03-2014, 14:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Петков към симпатизантите на БСП: Изборът е простичък – коалиция с Пеевски?

Р.Петков: "Позитано" не е БСП!

Убитият командос Емил Шарков пази барети с щит във филм от 2010

Издигат паметник на полицая Емил Шарков в центъра на Лясковец

Неуспешен гурбет извадил от релси Петко Савов Петков от Лясковец

Случаят от Лясковец - историята на един отхвърлен от обществото индивид

Червен земеделец виновен за трагедията в Лясковец?

Тримата простреляни в Лясковец са в стабилно състояние

Родители проговарят ден след трагедията в Лясковец

Майката на убиеца от Лясковец - на свобода!

Варненския "Кой?" зададе Румен Петков

Румен Петков:АБВ няма да търси свое представителство в парламента

Петков: АБВ дава шанс на разочарованата част от БСП да гласува

Последна почит към загиналия командос Емил Шарков

Операцията в Лясковец предизвика прекалено много въпроси, на които ще трябва да се дадат ясни публични отговори

За акцията в Лясковец във Велико Търново беше командирован ръководен състав от столицата, което е порочна практика, защото са хора, които не познават терена и спецификата и без съмнение ще им трябва време за ориентация, заяви за "Неделя 150“ по "Хоризонт“ бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. Коментарът в средите на МВР е, че ранени са били повече от обявените трима полицаи, допълни той.

Тази операция предизвика прекалено много въпроси, на които ще трябва да се дадат ясни публични отговори. Първо, какво наложи точно Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се ангажира? Второ, през тези две години по случая какво е правено? Толкова ли не можеше да се възприеме друга реализация? Каква е била местната логистика на реализацията в Лясковец?

Според Петков оставките няма да решат въпроса, а акцията е само показател, че управляващите нямат визия за развитието на сектора:

Аз лично не мисля, че в случая оставките ще решат въпроса. Казвам го като човек, на който много пъти му е искана оставка. В България най-често исканото нещо е нечия оставка, разбира се, и най-рядко получаваното. В случая на всички трябва да станат ясни три много тежки проблема, които са организационни, функционални системи, за съжаление. Първият е на кадровата политика, вторият - подготовката на състава, която през последните години очевидно е занемарена. Да се планира по този начин полицейска операция, това е, меко казано, неубедително. И третото - цялостната система на сигурността не може и не бива да бъде решавана на парче. Само в рамките на 9 месеца имаме две много тежки промени на нормативната уредба, свързана с МВР – изваждането на БОП-а и прехвърлянето му в ДАНС, от една страна, и новият Закон за МВР, от друга страна. Това за 9 месеца за една такава консервативна система – показва, че правителството и управляващото мнозинство нямат визия въобще за развитието на сектор "Сигурност".

"Проблемът в момента е, че МВР се ръководи от служители на Агенцията за национална сигурност. В ръководството на министерство на вътрешните работи няма нито един, който да разбира от полицейска работа, включително и министъра, министърът е политическа фигура."

Петков коментира и събитията в Украйна. Според него, страната не е трябвало да легетимира новото правителство в Киев:
"Като държава-член на ЕС трябваше на първо място да изискаме анализ на ситуацията през последните месеци в Украйна. Вероятно си спомняте хипотезата, развита от естонския външен министър, че именно тъй наречената опозиция в Киев е довела снайперистите на площада. Ако това е така, никой не бива да общува с тези хора. Ако това е така, ние там трябва да говорим за провеждане на честни избори и едва тогава да се търси бъдещето развитие на Украйна. За съжаление нашият министър на външните работи отиде, видя се. Това е една легитимация на потенциален кандидат за президент в Украйна, която е недопустима от гледна точка демократичните принципи. Това са серия от грешки. Трябваше да настояваме, а не да легитимираме."

Според Петков, подредбата на евролистата на БСП е била известна от месеци:
"Листата, тя не е изненада,. Подредбата на първите 6 човека се знае от месеци. Ръководството продължава да отива с лъжа пред избирателите. Ние слагаме начело на листата човек, който няма да отиде евродепутат. Значи, когато се лъже така, мисля, че не е добре. Обезпокоен съм от това, че се правят декларативни изявления, че, видите ли, никога АБВ няма да бъде част от европейската левица. Обезпокоен съм от това, че се взимат решения за изключване, които са от нищо непродиктувани, 24 часа след като точно Мартин Шулц и Ханес Свобода са се срещнали с Ивайло Калфин и с негови колеги и са заявили, че разчитат на тяхната подкрепа в предстоящите евроизбори. Тоест създава се един ажиотаж, от който левицата като цяло губи, на първо място губи БСП, и това, пак казвам, то смущава, то дразни, то притеснява."