Петков към симпатизантите на БСП: Изборът е простичък – коалиция с Пеевски?

Според него честите промени в Закона за МВР създават усещане за несигурност в екипа

„Не мисля, че това е бил еднократен акт, защото за членовете и симпатизантите на БСП изборът е простичък – от едната страна е възможност да бъдат участници в коалицията между ръководството на БСП и ледената групировка на Делян Пеевски. Мисля, че това е обидно за всеки български гражданин, в това число и за членовете на БСП”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Румен Петков по повод разцепването на БСП и преминаването на депутати от левицата в редиците на АБВ.

„Спирането на субсидии ще бъде едно крайно решение, което по същество ще стимулира възникването на черни каси в политическото финансиране”, коментира той по повод идеята за провеждане на референдум за това дали да има държавни субсидии за партиите.

По думите на Петков БСП се е изложила с референдума за Белене. „Ние показахме на хората, че има по-лошо от това да не свикаш референдум – да свикаш референдум и после да не направиш нищо, за да защитиш резултата от референдума. Тоест, показахме на хората – ние можем да ви употребим да гласувате, защото гласувайки сега на референдума, ние ще ги мобилизираме да гласуват утре за нас на изборите, от което, разбира се, няма да последва нищо. Иначе, размиването на нещата, ще доведе до нова порция отвращение от политиката в българските граждани”, коментира още той.

Според бившия вътрешен министър честите промени в Закона за МВР създават усещане за несигурност в състава.

Относно предупреждението за възможна криза с доставката на газ от Украйна, Румен Петков заяви, че „Газпром” е бил коректен, когато е информирал за евентуалната криза. Според него обаче, проблем за света представляват 15-те реактора, които има в Украйна и които в тези условия на хаос и напрежение, не е ясно кой се грижи за сигурността им.

По думите на Румен Петков се спекулирало с диверсификацията при доставките на природен газ от Украйна, защото „това е въпрос на възможности”. „Ако говорим за диверсификация, трябва да търсим реализацията на собствените си възможности. С диверсификацията понякога се спекулира. Не само в Германия, във Франция и други държави, настъпи ли проблем с доставките от Русия, резултатът няма да бъде по-различен от този в България. Така че според мен усилията на България трябва да бъдат насочени към ефективни решение от страна на международната общност и недопускане на ескалацията на, и без това високата степен на напрежение в Украйна”, заключи той.