Румен Петков:АБВ няма да търси свое представителство в парламента

В момента официално се наблюдава коалиция между Делян Пеевски и БСП, заяви той

АБВ не е участвала в последните парламентарни избори и за това няма да търси свои представители в парламента, заяви днес Румен Петков.

Той обясни, че макар немалко депутати от "Коалиция за България" в частни разговори да декларират симпатии и разбиране към АБВ, това не е повод гражданската инициатива да търси свое народно представителство. Петков определи това като "лош знак".

"Аз съм убеден, че изкуствено формиране на политическо представителство в парламента е лош знак. Лош знак към избирателите, но е много лош показател и за политическата култура в страната“, коментира той.

Румен Петков изрази мнение, че смята за ненормално това по-малко от година от началото на новия парламент някои от народните представители да припознаят себе си като част от политически формации, неучаствали в изборите и несъществували в предизборната кампания тогава. "Аз не разбирам зоологическия ентусиазъм на Сергей от това събитие, който казва – ето сега няма да сме зависими от „Атака“. А досега защо бяхме зависими от "Атака"?", запита той.

Според него в момента официално се наблюдава коалиция между Делян Пеевски и БСП, а "България без цензура" е именно на Пеевски. "Въодушевени ли са министрите от факта на тази подкрепа? И не си ли дават сметка, че има утре? И че утре ще трябва да обясняват и на децата си, че всъщност те са били на ръчно управление при Делян Пеевски?", каза още Петков.

Той коментира и днешната новина, че еврудепутатът Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище за собствените приходи на ЕС, чието създаване бе обявено снощи в Страсбург от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от гръцкия премиер Антонис Самарас, чиято страна председателства Съвета на ЕС. Петков подчерта, че това е високо признание както за самия Ивайло Калфин, така и за България, и призова българското правителство и институции да се възползват от възможността, която се предоставя на страната ни посредством участието на Ивайло Калфин в тази група.