Министър Георгиева - женският еквивалент на Пената

Политика

01-03-2014, 15:38

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пореден конфуз за министъра на спорта

Министърът на младежта и спорта М. Георгиева открива сезона в Банско

Министърът на спорта: Всеки си е свободен електрон - сам си е вожд, сам индианец

Отдъхнахме си! Сани няма да се отказва от спорта

Кметът на Бургас ще направи първа копка на модерен спортен комплекс

Станишев в паника, каузата на БСП загубена

Станишев, как е в Българска турска република!?

К.Киранакис: Не желаем в Европа да бъдем управлявани от хора като г-н Станишев!

Станишев и Миков предадоха България

Ще изпуши ли главата на Орешарски?

Орешарски ходи в чужбина само по изложения и олимпийски игри (видео)

Бойко Борисов: Какво сътрудничество ще развива Орешарски със Северна Корея?

Орешарски, изхвърли неграмотните си служители!

Ужас! Сани Жекова мисли за отказване?

Президентът ще работи за развитието на зимните спортове у нас

Бивши военни за европропарите: Да отиват за пътища и спортни площадки

Спортен център - първа копка (СНИМКИ)

Пловдив развя знамето "Европейски град на спорта"

Само за няколко пресконференции тя създаде толкова лафове, колко Стратега за няколко десетилетия

Проф. дфн Мариана Георгиева е български политик и министър на младежта и спорта. Доктор по българска филология с дисертация на тема „Асиметрия при сложни изречения с „и“ и „но“. По-късно става доктор на филологическите науки с труд на тема „Синтактични аспекти на гносеологическата недостатъчност (дефицити на предикацията) (с оглед на българския език)“.Звучи обещаващо, нали? Явно имаме работа със сериозен човек. Продължаваме нататък.

През 2011 г. става и професор по български език. Преподава в няколко университета. През 2010 г. е сред публично оповестените нещатни сътрудници към Народното събрание - сътрудник на Лютви Местан в областта на висшето образование, науката и културата. От 29-и май 2013 е министър. Разбира се както забелязахте Георгиева е човек, който цял живот не е имал какъвто и да е досег със спорта, но това не е проблем да застане начело на спортното министерство в "експертния" кабинет на Орешарски. Не и отне много време да набере слава - на пресконференцията за шестмесечния отчет за работата на министерството, на която говори два часа без да каже абсолютно нищо по темата, тя избълва такова количество безсмислици, че и Димитър Пенев заедно с Иван Вуцов биха и завидяли.  Представяме ви вчерашното изказване на Министър Георгиева по повод представянето на българските спортисти на Олимпиадата в Сочи.

"Аз мисля, че вече имам някакъв портрет във вашите очи. Не мога да бъда обвинявана в едни розови очила или пък в щадящи действия и щадящ изказ. Но обичам конструктивизма с критика, самокритика, плюса и минуса. 88 нации, 26 са медалисти - първо. Второ положение - 18 квоти, казах го и в Сочи - квотите също са успех. Някои от тях са случайност, защото всичко е в съотношение. Но някои не са толкова лесни и достъпни, нали? Не всички. Да вървим по балансирания поглед - и с бялото, и с черното."

На въпрос каква оценка би поставилна по шестобалната система на  представянето ни в Сочи тя заяви: "Скромна съм".  А защо не беше скромна за класирането на Лудогорец, ами се изпраска, че това се дължи на трите милиона за стадиона в Разград? По повод успехите на Григор Димитров бе казала изключително наглото изречение, че тези успехи са "резултат от добрия синхрон между министерството и федерацията по тенис".

"На следващо място - Саня (Александра) Жекова ни накара да не се чувстваме толкова малки, толкова недобре, толкова неудобни. Това е факт. Нейното представяне, участие, постижение беше много категорично, за да можем да се хванем за него и да кажем, че като цяло се чувстваме прилично, поносимо и не сме чак толкова засрамени. Но една Саня Жекова не можем да я припознаем, преди това да я натоварим да ни изнесе на правилното трасе."

Министърката на два пъти бърка името на най-добрата ни спортистка на Олимпийските игри в Сочи Александра Жекова, но да преположим, че това е форма на фамилиарничене. От тук нататък думите на Георигева съвсем губят логична последователност и смислова връзка и са трудно преведими.

"Проблемите са диалектически, във взаимовръзка. Искам да не нападам и да не говоря непремерено. Това, което казах в блиц извода - сбъркана методика, това е ключово обяснение. Има какво да се прави за следващата олимпийска подготовка и като го върнем назад в отчета за четирите години, значи нещо не е правено. Имената нямат значение. Фактите са много важни и ако тях подреждаме правилно.

Аз като внимавам, говоря бавно или премълчавам не е в мой интерес, а е от моя отговорност да щадя федерациите, защото както се казва те са консумирали вина, ама не е самостоятелна.

Сбъркана методика - режим на подготовка, начин на подготовка, поведение на треньора, поведение на състезателя, контрол на поведението между треньор и състезател, само че това не е прехвърляне на територията на състезателя и треньора ами, защото трябва да има и база, за да се развиват тези взаимоотношения правомерно като една резултативна подготовка. Няма да скрия, че самоцелно даване на пари не е оправдано.

Аз им казах: "Ще подписваме договори... новото финансиране ще бъде в тази концептуална рамка на политиката на министерството - категоризация и европейски стандарти. Досещате се, нали? Позволете ми по ръба да говоря".

След цялото това безумно словесно препускане идват няколко въпроса в главата - разбира се първият е "Как по дяволите е възможно това да е министърът на спорта?", а другият "Как по дяволите изобщо има какъвто и да е спорт в България?" Всяко едно постижение, добро класиране или медал на наш спортист трябва да се оценява многократно по-високо, като се има предвид, че е въпреки и напук на това недоразумение.

За повече спортни новини, четете Sportonline.bg