Президентът ще работи за развитието на зимните спортове у нас

Днес той се срещна с българските олимпийци в Сочи

Президентът Росен Плевнелиев ще инициира среща за интегриране на стратегия за зимните спортове у нас. Това обяви самият той при днешната си среща с българските олимпийци в Сочи, предаде БНТ.

"Добре ще бъде след Олимпиадата да се съберат всички отговорни фактори", заяви той в студиото на телевизията от Олимпийското градче. По думите му това е един от основните ангажименти за изпълнение в следващите няколко месеца, които той е поел "като човек, който обича спорта и човек, който вярва, че спортът е патриотизъм, самочувствие, и бъдеще, и здраве за българския народ".

В рамките на тази среща ще бъде изготвен план за домакинство на голямо спортно събитие, което да бъде допълнителен двигател за българските зимни спортове. Ще бъдат обсъдени още базите и условията за спортна подготовка на спортистите у нас.

"Длъжни сме да мотивираме нашите учители, длъжни сме да подобрим базата и не заради високите спортни постижения, а заради българите, заради децата, които трябва да растат здрави. Спортът ни учи на екипност, спортът ни учи да печелим и да губим. Спортът ни прави характери и личности. Какво още друго трябва да си кажем, за да кажем, че спортът е приоритет и трябва да го развиваме?", коментира държавният глава.

Той добави, че за да вървят напред зимните спортове, държавата ни трябва да се цели високо. Но преди всичко са необходими добри учители, добри треньори и добри съоръжения.

На днешната среща с президента българските олимпийци бяха представени от алпийците и биатлонистите. В диалога с треньори и атлети бяха обсъдени проблемите за създаване на предпоставки и условия за развитие на спортуващите деца, на бъдещите герои.

Според първоначалните оценки българските спортисти в Сочи са се представили според очакванията и трябва да бъдат доволни, че в нарастващата конкуренция са защитили реномето на родния спорт.

"Дошъл съм да благодаря на всички, които свършиха една наистина прекрасна работа и не просто само за българския спорт, а за националното самочувствие. И българите като цяло постигнахме немалко. Изпълнени са целите; сега, разбира се ще станем и ще си кажем, че можем да бъдем и по-амбициозни и да поставим и по-високи цели", коментира държавният глава.