Нова банда с почерк "с чук и автомат"?

Крими

21-02-2014, 09:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицията с нова акция, търсят крадени коли по гаражи и автосалони

Крадци обират къща 14 пъти във врачанско, полицията нехае!

Полицията: Пазете възрастните от измамници

Обвинен в изнасилване се покри, полицията го издирва

Серийните обирджии на магазини във Варна - банда от почти деца

Банда нападна и ограби трима в Пловдив

Полицай призна, че е тартор на оръжейна банда, осъдиха го условно (снимки)

Разбиха група за въоръжени грабежи

Маскирани и въоръжени обраха два магазина

Въоръжен грабеж на банка в София

Скандал! Майка от Белоградчик публикува голи снимки на децата си във Facebook

Нагли измамници точат сметки

Спецакция в хотелски комплекс на бул."Симеоновско шосе"

ШОК! От ЧЕЗ използват малолетни, за да лъскат имиджа си?

Две малолетни деца откраднаха парапети от гробището в Шабла

Педофил отвлече и изнасили дете посред бял ден в София

Гнусно! Оправдаха 60-годишен педофил, защото обичал момичето

Опит за грабеж на банков клон на ул. "Оборище"

Въоръжен грабеж в бензиностанция в Суха река

Обвинен в грабеж: Арестът ми се отразява добре, искам да поостана

Най-вероятно се сблъскваме с нова банда, макар да действа по почерка на старите - с чук и автомат". Това разкриват пред "Стандарт" разследващи от отдел "Грабежи" в СДВР по повод обира на клон на Първа инвестиционна банка (ПИБ) в столичния кв. "Хаджи Димитър" в сряда. Точно за минута и половина четиримата грабители станали по-богати с 200 000 лв, пише изданието. "90-те секунди се превръщат явно в стандарт за грабителите на банки. Толкова траеше и обирът на клона на ОББ през април 2012 г. в Студентски град", коментира столично ченге. За обира с двата мотора "Ендуро" заподозрени са Емил Милев-Крокодила и Мартин Антов. Макар че Крокодила извади в съда солидно алиби, че по това време е бил в Германия.

Обирът в "Хаджи Димитър" на практика копира този в Студентски град преди 2 г. Голямата разлика е, че сега бандитите не са изръсили банкноти по пътя си. Иначе детайлите съвпадат като на филм - банковият клон е атакуван 5-10 минути, след като е пристигнал автомобилът с инкасото. Вратата е счупена, охранителят е ударен с приклад,

цялата операция трае точно 90 секунди

Идентични са дори откраднатите пари - 240 000 лв. в Студентски град и 200 000 лв. в "Хаджи Димитър". Според ченгетата много е вероятно поръчителят на обира да е същият, а само изпълнителите да са различни.
Полицаите разкриват, че след удара срещу ОББ в Студентски град много банки променят графика си за доставка за кеш. Затова разследващите гледат под лупа списъка на охранителите, които са знаели, че парите ще дойдат точно в 8,05-8,10 ч. По същата логика разследващите на обира на ОББ бяха нарочили бизнесмен, който поръчал да изтегли крупна сума банкноти, точно в деня на обира в Студентски град.

Ченгетата признават, че разузнаването на бандитите от "Хаджи Димитър" е било перфектно. Четиримата са стояли в колата на 30 м от входа на банката, на паркинга до блока. В 8 ч по малката ул. "Дончо Ватах" не е имало хора, заведението отсреща отваря едва в 10 ч. Бандитите изчакали достолепно инкасо автомобилът да достави чувалите с банкноти. Той пристигнал в 8,05 ч. Апашите изчакали почти до секунда технологичното време чувалите да бъдат вкарани и да започне обработката им. В 8,20 ч. четиримата атакували като в екшън филм - на бегом отишли до входа, първият маскиран

ударил с чук дебелата 10 мм стъклена врата

Вторият ударил охранителя с приклада на автомат 5 пъти, а гардът паднал в несвяст на пода. След това четиримата нахлули - тримата носели по чувал, а четвъртият им осигурявал прикритие. В момента, в който проникнали в банковия клон, касиерката пиела кафе, а чистачката се мотаела наоколо. Точно след 93 секунди нападателите напуснали сградата. Отпрашили с мръсна газ с колата, в която ги е чакал шофьор. Според камери и очевидци автомобилът е металиково тъмносиньо "Ауди А8". Подобна кола бе намерена запалена през нощта срещу четвъртък. Автомобилът е бил между блоковете 26 и 33 в съседния на "Хаджи Димитър" кв. "Стефан Караджа", почти срещу стадион "Герена" и на около 500 м от обрания банков клон. Тя обаче е "Ауди А6" комби от 2009 г., а експерт трудно би сбъркал двамата модела. Още повече, че А8 няма комби вариант, смятат експерти. Все още не е ясно дали изгорялото ауди има връзка с грабежа. Много е вероятно автомобилът да е запален, за да отклони вниманието от търсенето на истинската кола, с която са се измъкнали въоръжените грабители, смятат полицаи.
Обирът е записан на камерите на банковия клон, но резолюцията на видеото е малка и на него

на практика се виждат само силуети

Касиерката и чистачката на банковия клон са били разпитани от криминалисти от отдел "Грабежи" на СДВР. Жените си спомнили думите, с които нахлули грабителите: "Това е обир! Не мърдайте, че ще ви избием!". Преди това касиерката чула нещо като гръм, но явно това е шумът от чука, стоварил се върху дебелото стъкло, смятат разследващите.

Мeгера и Пуйката са вечните заподозрени

Касоразбивачите са на свобода, напролет се изправят пред Темида

Пернишкият бандит Валентин Кирилов-Пуйката и неговият авер Славчо Магеров-Мегера са сред заподозрените за дръзкия грабеж на клона на ПИБ в столичния кв. "Хаджи Димитър", твърдят запознати. Почеркът на Пуйката си личал - маска, автомат и светкавична акция от минута и половина. Кирилов е на свобода срещу парична гаранция, за да лекува двустранна дископатия, възпаление на бъбреците и високо кръвно. Той бе задържан за обира на трезор в Кърджали, а в края на м.г. съдът го пусна под домашен арест. Наскоро мярката му е била променена в парична гаранция. До края на този месец се очаква наблюдаващият районен прокурор в Кърджали да започне писането на обвинителния акт, а делото да влезе в съда напролет.

Във връзка с обира на обществения трезор на 4 януари м.г. бяха задържани соченият за касоразбивач номер 1 в Южна България Славчо Магеров-Мегера, Венцислав Димитров-Мечан, Валентин Кирилов-Пуйката, Явор Славянов-Циката, Росен Драгомиров-Синбад и Хубен Митев. Мечан бе застрелян в главата на 19 май 2013 г. пред кафенето му "Лого" в Перник. Останалите са извън ареста заради изтеклия по закон 8-месечен срок на задържане.
Заради специфичния си почерк на действие хората на Мегера и Пуйката се превръщат в обичайните заподозрени от полицията. Проверяват ги за задигнатите 340 000 лв. от централния офис на куриерската фирма "Спиди" АД от 14 октомври м.г. Заподозрени са и за отмъкнатите 30 бона и 1000 евро от "Уникредит Булбанк" в Кърджали от 27 ноември 2013 г., както и за обира на аптечни складове "Либра" от 29 ноември 2013 г., когато маскирани духнаха с 50 000 лв.