Полицай призна, че е тартор на оръжейна банда, осъдиха го условно (снимки)

Смята се, че групата е действала поне година

Дългогодишният шеф на оръжейния склад на столичната полиция Красимир Нешев призна, че е бил тартор на банда за търговия с оръжие, а специализираният съд му даде 3-годишна условна присъда, съобщи 24 часа.

42-годишният Нешев продавал пистолети “Макаров” за около 500 лева, като успявал да достави оръжия и за 24 часа. По време на разследването полицай под прикритие купил на три пъти пистолети от бандата на полицейския оръжейник.

Смята се, че групата е действала поне година и са продадени над 20 пистолета, автомати “Калашников” и пушки, клиенти са набирани на сбирките на колекционерите на оръжия, където ходели и криминално проявени, установили от специализираната прокуратура.

Вече бившият полицейски шеф Нешев е сключил споразумение с прокуратурата на 29 януари т.г., като се е съгласил изцяло с обвиненията, научи “24 часа”. Според събраните данни оръжейникът изнасял от склада на столичната полиция пистолети, заличавал е номерата и ги е продавал по поръчка.

Четирима от участниците в бандата му също признаха вина и сключиха споразумения в спецсъда. Тарторът и двамата му помощници Борислав Петков и Любомир Моралийски са осъдени на 3 години затвор условно с 5-годишен изпитателен срок.
А други двама от помощниците в бандата, които съхранявали незаконно оръжие, са наказани със съответно една и две годищни условни присъди.

Единственият от 6-членната банда, който не признал всички обвинения, е другият арестуван полицай - Атанас Кавалджиев, който отговарял за склада с пистолети на
Шесто районно управление в София. Делото срещу Кавалджиев продължава.
Мащабното разследване срещу бандата търговци с оръжие започнало след получена през пролетта на 2012 г. информация от престъпните среди. Информатор разказал на антимафиоти, че от известно време в подземния свят бандити купуват пистолети “Макаров” със заличени номера, като се говори, че доставчикът е действащ полицай. Така криминалисти, агенти от “Вътрешна сигурност” и прокурори влезли в дирите на Нешев и двамата му основни помощници, собственика на автосервиз Борислав Петков и любителя на оръжия Любомир Моралийски.

“Масло с добавки” било кодовото изречение за поръчка по телефона на пистолет “Макаров” заедно с боеприпаси за него в оръжейната банда на Нешев.
Полицейският шеф отговарял за един от складовете на МВР в кв. “Захарна фабрика”. Там се съхранявали всички годни и бракувани оръжия на СДВР, включително пищови, пушки и боеприпаси, иззети като веществени доказателства по следствени дела.
Оръжейникът на МВР работел изключително конспиративно и не се срещал лично с хората, които търсели пистолети. С набирането на клиенти се занимавал основно Моралийски. Той обикалял сбирките на любители колекционери на оръжия, където се навъртали и криминално проявени, и обявявал навсякъде, че лесно може да набави оръжия и боеприпаси. Част от сделките се сключвали на стрелбище на софийски стадион, сочат данни по делото. Щом Моралийски намерел някой желаещ да се сдобие с незаконен пистолет, той веднага звънял на Петков, като му съобщавал, че иска или “масло”, ако ще поръчва пистолет “Макаров”, или “обавки”, ако трябва да достави патрони.

Разследващите, които в средата на 2012 вече подслушвали и следели отблизо всяка стъпка на бандата, били изненадани и от кратките срокове, в които “оръжейниците” успявали да доставят опасните предмети. Обикновено оръжието стигало до клиентите за между 24 и 48 часа.
Смята се, че тарторът на групата - Нешев, е държал в полицейския склад подготвени за незаконна продажба пистолети, които били и със заличени номера, но прикрити сред обявените за бракуване пушкала.

Щом Моралийски кажел на Нешев, че иска определени бройки “масло”, собственикът на автосервиз веднага звънял на полицейският шеф с детайли от поръчката, установили ще разследващите. Нешев бързо успявал да подготви поръчката и пристигал с личния си автомобил в сервиза на Петков. Там, докато уж нещо се прави на колата, Нешев всъщност оставял оръжията и патроните и си заминавал. Малко след това Моралийски идвал на същото място взимал пистолетите и оставял парите за доставката, които по-късно пък полицейският оръжейник си прибирал.
При поръчка на повече пистолети, ако Нешев нямал готовност, за допълването на бройката помагал оръжейникът на Шесто РПУ Атанас Кавалджиев, сочат данни на разследващите.

След като установили по каква схема работят бандитите, криминалисти решили
да включат в разследването и полицай под прикритие, за да съберат повече доказателства. Така таен агент се свързва по телефона с Моралийски, като първоначално си купува “Макаров” със заличени номера срещу 520 лева.
Докато се изпълнява поръчката, разследващи записват със специални разузнавателни средства всяка стъпка и разговор на нелегалните търговци. Щом първата сделка е сключена успешно полицаят под прикритие поръчва боеприпаси, а малко след това обявява, че ще прави по сериозна поръчка и заявява, че иска да купи 7 пистолета наведнъж. Тогава Моралийски казва, че цената на оръжията се вдигнала
и вече ще продава бройката по 550 лева. След това оръжейният търговец бързо се свързва с Петков, който по веригата предава на Нешев, че ще им трябват “7 масла”. За да се увеличи броят на уличаващите разговори между бандитите, полицаят под прикритие променя ден по-късно поръчката и казва, че всъщност ще купи 4 пистолета.
След уговаряне на допълнителни детайли е решено пратката да бъде предадена на 4 декември 2012 г. Тайният агент да се срещне с продавача на паркинг до магазин в София.

Полицаят под прикритие се появява в уречения час към 20,30 ч. Пресреща го едър мъж с тъмно яке и шапка, това е Моралийски.
Търговецът вади пищовите, но вместо да си тръгне доволен с около 2200 лв. в джоба, попада в полицейска клопка, белезници щракват на ръцете му.
Моралийски изобщо не подозирал, че наоколо дебнат цивилни ченгета и че един от тях вече го е заснел с видеокамера.

Същата вечер служители на ГДБОП задържали още шестима мъже.
“За първи път по дело на спецпрокуратурата се извършва доверителна сделка със служител под прикритие. Още в началото са задържани и посредници при продажбите. Назначени са ревизии на складовете на МВР, за да се види дали е имало кражби оттам и как са замаскирани”, коментират от обвинението.

“От същата група са извършвани много сделки, вероятно са продадени 20-ина пистолета, но на този етап не са събрани доказателства за всички”, обясниха разследващи.
В деня на операцията е намерен цял боен арсенал на 8 адреса, използвани от членове на бандата. Претърсени са коли и жилища в столицата и са иззети два автомата
“Калашников”, 23 пистолета от различни марки, два револвера, пушка, близо 14 000 бойни патрона в кутии, които тежали към 60 кг.

Полицаите прибрали още 6 заглушителя, цеви и части за огнестрелни оръжия, както и преси за производство на боеприпаси. Ден по-късно след още 2 претърсвания е открит още един незаконен пистолет. Част от оръжията са със заличени фабрични номера, а други са надписани. Обвинители смятат, че продаваното оръжие е било предназначено за унищожение в МВР, но това е правено само по документи, а самите пистолети са запазвани незаконно.

При полицейски акции се изземват пищови, патрони и автомати, притежавани незаконно, или оръжия, с които са извършени престъпления. Те се пазят с месеци или години като веществени доказателства. След окончателното приключване на делото съдът дава разрешение да бъдат унищожени. Смята се, че част от тези оръжия също са били изтъргувани. До момента по делото обаче няма категорични доказателства за произхода на всички продадени пистолети. Предстои по делото срещу втория полицай от Шесто РПУ Атанас Кавалджиев, да бъдат направени допълнителни експертизи, които може да установят още детайли от престъпната дейност на оръжейниците. Магистрати обясниха, че дадените осъдителни присъди са условни според изискванията на НПК. Причината е, че след като тарторът и участниците в престъпната банда са се признали за виновни и са сключили споразумение, то те трябва да получат присъди под минимума за съответното престъпление.

Арестите предизвикаха ревизия на складовете в МВР

Арестите на престъпната му банда за търговия с оръжие предизвикаха и ревизия на всички складове за оръжия на МВР.
При проверките в полицейските дирекции станало ясно, че на места има занижен контрол на бракуването и унищожаването на пушкала. Не се следяло достатъчно стриктно и какво се случва с резервните части.
“С това дело, освен че полицаите, извършили престъпление, получиха осъдителни присъди, постигнахме и превантивен ефект за други пазители на реда, които ще знаят, че ако престъпят закона няма да се измъкнат безнаказано", доволни са от специализираната прокуратура. Те предупреждават и колекционерите на оръжия да внимават в колекциите им да не попаднат нвезаконни пушкала, защото също могат да бъдат вкарани в затвора.

Атентатът срещу Баретата с “Калашников” от групата

Автоматът "Калашников”, с който бе извършено неуспешното покушение срещу Златомир Иванов - Баретата, през януари 2013 година, вероятно е бил доставен от бандата на полицая Нешев. Това твърдели информатори на полицията няколко седмици след опита за убийство на бившия командос.
Баретата бе осъден преди 2 години на първа инстанция като тартор на престъпна банда, която се е занимавала с наркоразпространение в София. Преди едно от заседанията на апелативния съд по делото обаче наемен убиец издебна Иванов на влизане в Съдебната палата и опита да го убие. Баретата бе прострелян с четири куршума на влизане в сградата, но оцеля. Рана в крака получи и човек от охраната.
Още в деня на покушението в сградата срещу съда бе открито мястото, откъдето наемникът е открил огън. Там криминалисти намериха части от автомата, оптически мерник и заглушител.
Имало оперативни данни, че Нешев и хората му са пласирали и няколко от оръжията, използвани при обирите на инкасо и банки през 2012 г.
До момента преки доказателства кои са били клиентите на оръжейните сделки не са намерени, разследващи обаче все още се надяват, че може да се намерят свидетели.