Необходимо е незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност

Реакцията и на институциите, и на партиите трябва да е много бърза

Георги Първанов се обяви за незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

Реакцията и на институциите, и на партиите трябва да е много бърза, заради усложнената ситуация около скандала в парламента, след решението на депутатите да не одобрят предложението на ДПС за предизборна агитация на майчин език, Това заяви пред bTV президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов и създател на проекта АБВ.
Според Първанов поредният парламентарен скандал вчера е поставил на косъм съдбата на действащото 42-то Народно събрание.

Една от причините за подобни политически разногласия е именно липсата на ясно коалиционно споразумение за управлението на държавата, което да определи границата на неотстъпните политически ангажименти и компромиса. На България й трябва действено управление, което да има зад гърба си мощна подкрепа. Ако не може да има ефективно управление, ако не може да има управление, което да решава проблемите на хората и да извежда България от кризата, то тогава наистина ще трябва да се отиде към предсрочни избори, категоричен е Първанов.

Според Първанов, информацията в медиите за напускането на екипа му от Нидал Ангафари е „противеовес на тези 1000 души в Монтана, които минаха в АБВ”.

Президентът заяви, че няма да коментира въпроси, които са възникнали „в експертното осигуряване на АБВ” и допълни, че това "не е въпрос, с който да занимаваме аудиторията".