Георги Първанов: Избори не се печелят със стягане на редици

Предателите са тези, предали ценностите, избирателите и интересите на партията си

Избори не се печелят със стягане на редици. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Всяка неделя” президент в периода от 2002 – 2012 година Георги Първанов.
„Предателите са тези, които са предали ценностите. Предадели са тези, които са предали избирателите и интересите на партията си. Но аз никога не съм употребявал и сега не искам да влизам в такава лексика. Тези думи подхождат за един преди 100 години”, категоричен е Георги Първанов.
Той допълни, че се ласкае от мисълта, че е направил за членовете на БСП един коректен прочит на устава на партията. Това, което вчера беше взето като решение, е най-тежкото възможно решение на съвета – да не заемам ключови позиции в партията за 1 година. Това едно демонстриране на мускули, натягане и стягане на редиците, показно отстрелване на тези, които мислят различно, подчерта Първанов.
„Вътре има няколко изключени имена, които са качествени и доказани: областният управител на Монтана, Крум, който работи години без нито стотинка – той няма никакво отношение към АБВ, просто не се харесва на Янаки Стоилов и на Сетрегй Станишев”, допълни той. Първанов смята, че към него и АБВ ще има трайно негативно отношение и това ще проличи още на изборите. Никой не е спечелил изборите със затягане на редици, с това, че бие с устава по главата. За 5 години никой не съм изключил и не съм отговори на обвиненият за предателство, които бяха ежедневни. Моята политика беше за включване, а не на изключване, подчерта Първанов.
Относно твърденията на Сергей Станишев, че действията му са политическа шизофрения, Първанов каза, че на обкръжението на Станишев му се е искало да излезе от БСП и да им освободи територията и по този начин да спечелят квота на изборите и да заемат ключови места – но това не е сериозно – една партия не може да се заключва в себе си, заключи Първанов.